Arizona elsötétítéssel zsarolja Los Angelest

Vágólapra másolva!
Egyre jobban elfajul az USA-ban a kaliforniai Los Angeles és Arizona konfliktusa. Arizona állam csütörtökön azzal fenyegette meg Los Angelest, hogy nem szállít több elektromos áramot a városba, mert a város tanácsa korábban üzleti bojkottot hirdetett meg Arizonával szemben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Arizona szövetségi állam a szomszédos Kaliforniában levő Los Angeles elsötétítésével fenyeget, ha a város nem törli el Arizonával szemben meghirdetett üzleti bojkottját - jelentette az ABC televízió csütörtökön.

Los Angeles vezetése azután döntött az Arizonával szembeni lépésekről, hogy az nagy vitát kiváltó új, szigorú bevándorlási törvényt fogadott el. A Csendes-óceán partján fekvő Los Angeles áramellátásának negyedét Arizona biztosítja, így az ellenlépés nemcsak azzal fenyegetne, hogy a város egy része sötétben maradna, hanem azzal is, hogy a nagy forróságban nem működnének a légkondicionáló berendezések. Los Angelesben nyaranta gyakori a 38 Celsius fok feletti hőség.

A júliusban életbe lépő arizonai bevándorlási törvény arra kötelezi az állami és helyi rendőröket, hogy ellenőrizzék bármely személy státusát, ha feltételezhetően illegális bevándorló. A bírálók szerint ez diszkriminációt tesz lehetővé egyebek mellett a mexikóiakkal szemben - a legtöbb illegális bevándorló mexikói -, a rendőrök ugyanis kinézet alapján igazoltathatnak majd embereket. A törvény szerint bűncselekmény illegálisan a szövetségi államban tartózkodni.

Barack Obama amerikai elnök előző nap, amikor a Fehér Házban fogadta Felipe Calderón mexikói elnököt, szintén elítélte az arizonai törvényt, mondván, hogy az diszkriminatív rendőri fellépésre ad alapot. Közölte, hogy kormánya vizsgálatot kezdett a törvény ügyében.

Los Angeles városi tanácsa 13-1 szavazati aránnyal múlt héten döntött arról, hogy a szigorú bevándorlási törvény miatt üzleti bojkottal sújtja Arizonát. A város vezetése a törvény visszavonására szólította fel az állam törvényhozását. Arizona erre válaszul kilátásba helyezte, hogy nem szállít több elektromos áramot a városnak. Arizonai polgárok egy csoportja pedig ellenbojkottról döntött, közölve, hogy Los Angeles lépése miatt távol maradnak a dél-kaliforniai San Diego népszerű turistaparadicsomától.