Agyonnyomta nagyranőtt birodalma Kína egyik leggazdagabb emberét

Vágólapra másolva!
Gazdasági bűntettek egész sora miatt kerül börtönbe Huang Guangju, Kína egyik leggazdagabb embere. A vád szerint megkent hivatalnokokat és rendőröket, csalt részvényekkel, trükközött megtakarításaival. Vesztét az okozhatta, hogy nem ápolta elég óvatosan kapcsolatait és túl szemtelenül ügyeskedett. Így is viszonylag olcsón megúszta: 14 évet kapott, pedig hasonló bűncselekményekért Kínában nem egyszer halál járt már.
Vágólapra másolva!

Tizennégy év börtönre és 600 millió jüanos (88 millió dolláros) pénzbüntetésre ítélték kedd reggel a 41 éves Huang Guangjut, Kína egyik leggazdagabb üzletemberét. A vád ellene vesztegetés, bennfentes kereskedelem és illegális üzleti gyakorlat alkalmazása volt. Huangot 2008 novemberében vették őrizetbe tőzsdei manipuláció gyanújával, de csak idén februárban emeltek ellene vádat.

A bíróság szerint a Huang tulajdonában lévő Gome nevű, háztartási gépeket árusító üzletlánc és a Beijing Pengrun Real Estate nevű ingatlanbefektető cég 4,56 millió jüant adott készpénzben és ingatlanokban 2006 és 2008 között öt kormányzati tisztviselőnek különböző előnyökért cserébe. A két cég is komoly 5, illetve 1,2 millió jüanos büntetést kapott. Huangot személyesen is felelősnek találták a vesztegetésben, sőt adócsalásért és pénzmosásért is elítélték: a vád szerint illegálisan váltott jüant hongkongi dollárra.

Azzal is megvádolták Huangot, hogy illegálisan kereskedett két cég részvényeivel 2007-ben, és az üzleten 309 millió jüant keresett. Sőt, a bíróság szerint megbízást adott rendőrségi és adóhivatali dolgozók lefizetésére is.

Huango a börtön- és a pénzbüntetés mellett vagyonelkobzással is sújtották: 200 millió jüan értékben koboztak el a nevén lévő ingatlanokat. Feleségét, Do Jüant szintén bíróság elé állították, mivel a Gome korábbi igazgatótanácsi tagjaként, illetve a Beijing Centergate egykori elnökeként részt vehetett a gazdasági bűncselekményekben. Hsziang Huajcsu, a gazdasági bűncselekmények nyomozóirodájának egykori igazgatóhelyettese sem úszta meg, őt azzal vádolják, hogy 1,06 millió jüant fogadott el, hogy elintézzen olyan ügyeket, amelyekben érintett volt Huang valamely cége.

Egy vidéki fiú meggazdagodása

Huang a BBC szerint ravasz beruházásokkal tett szert óriási vagyonára. Miután 16 évesen kirúgták az iskolából, otthagyta dél-kínai otthonát, és bátyjával Belső-Mongóliában próbált pénzt szerezni. Ezután Pekigbe mentek, ahol eleinte tévékkel kereskedtek. Mivel nem volt sok pénzük, mindig csak egy tévét vettek, amit kis haszonnal továbbadtak - olvasható a Los Angeles Times róla szóló 2006-os portréjában.

Amikor már 120 háztartási gépeket áruló üzlete volt, a 90 legtöbb bevételt hozóból külön vállalatot csinált, amit bevezetett a hongkongi tőzsdére, így a befektetők csak a Huang-birodalom rózsás oldalát láthatták. Sokan csúfolták ármészárosnak, mert mindig az utolsó pillanatig húzta a beszállítók kifizetését. Alkalmazottait is szigorúan fogta a Los Angeles Times szerint: nem engedte nekik, hogy ajándékot fogadjanak el a vásárlóktól, hogy magas jutalékokat vegyenek fel.

A Hurun Report című kínai üzleti lap háromszor is Kína leggazdagabb emberének kiáltotta ki Huangot, vagyonát 2,7 és 6,3 milliárd dollár közé taksálták. Dollármilliárdos üzletet épített ki a semmiből úgy, hogy 30 évvel ezelőtt kirúgták az iskolából is. Háztartási gépeket árusító vállalkozásának már 1300 üzlete van 200 kínai városban, 300 ezer embert alkalmaz, ezzel a második legnagyobb lánc a kínai piacon. Huang csak tavaly mondott le a Gome vezetéséről, bár többségi tulajdonrészét a céget érintő eljárás mellett is megtartotta.

Nem ápolta kapcsolatait

A korábbi hasonló korrupciós ügyek Kínában mind halálos ítélettel végződtek - írja a BBC Huang ügyéről. A BBC szerint sokak számára intő jel, hogy a kormány olyan komolyan veszi a korrupció elleni küzdelmet, hogy Huanghoz hasonlóan nagy kaliberű figurákat is letartóztatnak. A bíróság most azonban úgy döntött, hogy bár Huang bűnei "rendkívül súlyosak" voltak, mindvégig együttműködött a hatóságokkal, és beismerte tettét.

A Hurun listáján szereplő milliárdosok közül harmincat vádoltak már meg vesztegetéssel a brit Independent szerint. A BBC szerint Huang bukását az okozhatta, hogy nem ápolta kellőképpen befolyásos kapcsolatait, esetleg túl messzire ment. Rupert Hoogewerf, a Hurun leggazdagabb kínaiakról szóló listájának összeállítója szerint Huang azon vesztett rajta, hogy a kínai egypárti politikában is számtalan érdekcsoport működik. "Elkezdte ápolni a kapcsolatokat az A-frakcióval, és a B-frakció féltékeny lett rá, és elintézte őt" - magyarázta a helyzetet Hoogewurf. Ráadásul a szerkesztő szerint Huang "túl nyíltan csinálta, amit csinált", túl sok kockázatot vállalt.

A kínai vállalkozói korrupciót tanulmányozó Vang Rongli ügyvéd azt mondta a BBC-nek, hogy nem szokatlan Huang esete. Sok fiatal kínai vállalkozó nem veszi vagy nem akarja figyelembe venni a törvényeket. Ráadásul sok a homályos zóna a kínai jogrendszerben, sokszor nem tudni biztosan, hogy valami illegális vagy nem ütközik törvénybe. Hoogewurf egyszerűen úgy jellemezte a helyzetet, hogy "csontvázak vannak minden kínai vállalkozó mögött".