Vágólapra másolva!
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, mert a bíróság szerint a rendőrgyilkosságért elítélt Engel Zoltánnak a börtönben megalázó bánásmódban volt része. A száz százalékban rokkant Engelnek több mint 3 millió forint erkölcsi kártérítést ítélt a bíróság.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalta Magyarországot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a bíróság szerint a börtönben megalázó bánásmódban volt része a rendőrgyilkosságért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, elfogásakor a tűzharcban megsebesült és megbénult, száz százalékban rokkant Engel Zoltánnak.

A strasbourgi székhelyű bírói testület 12 ezer euró (3,25 millió forint) erkölcsi kártérítést, valamint a peres eljárással kapcsolatban felmerült költségek fedezésére 3800 euró (1 millió forint) ítélt meg Engel javára. A többszörösen büntetett előéletű férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. Engel Zoltán előbb megadást színlelt, majd a nála lévő hangtompítós pisztolyával hirtelen lőni kezdett két rendőrre.

Egyiküket ekkor halálos lövés érte. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült, azóta tolószékben van. Bénulása következtében inkontinencia is fellépett nála, pelenkát kell használnia. A szegedi börtönben cellatársai részéről sok zaklatásnak volt kitéve. Nem tudott részt venni az egészséges rabok számára kötelező fizikai tevékenységekben, ugyanakkor a mosdáshoz, szükségletei elvégzéséhez - a fegyőrök segítségnyújtásának hiányában - cellatársainak a közreműködésére volt utalva. Nem adtak neki megfelelő fürdőszéket, ehelyett egy gyorsan elkorhadó fa vécéülőkét kapott, ami a 110 kilós ember alatt eltörött.

Miután különösen veszélyes rabnak minősítették, autóban szállítás közben is meg volt bilincselve, és biztonsági öv hiányában csak úgy tudta biztonságosan tartani magát, hogy a fejét szorosan a jármű rázkódó ajtajához szorította. Amikor kivették a szállító autóból, a fegyőrök nem egyszer övénél fogva vonszolták őt magukkal. Az Engel által felpanaszolt bánásmód 2005-2006-ra vonatkozik, az elítéltet később egy másik börtönbe, kifejezetten mozgássérült elítéltek elhelyezésére alkalmas cellába szállították.