Több célpontja is volt a New York-i merénylettervvel vádolt férfinak

Vágólapra másolva!
Több neves New York-i épület is a célpontjai között szerepelt annak a férfinak, aki májusban egy autóba rejtett pokolgépet kísérelt meg felgyújtani a Times Square-en. A férfi ellen öt vádpontot hoztak fel, mindegyik szerint életfogytiglani büntetést kaphat.
Vágólapra másolva!

A New York-i Times Square-en kívül más lehetséges célpontokat is kiszemelt az a pakisztáni születésű amerikai férfi, aki május 1-jén egy autóba rejtett pokolgépet kísérelt meg felrobbantani New York legforgalmasabb kereszteződésében.

Faisal Shahzad lehetséges célpontjai között szerepelt az ugyancsak Manhattanben található Grand Central pályaudvar, a Rockfeller Center, valamint a Pénzügyi Világközpont épülettömbje a 2001-ben lerombolt Világkereskedelmi Központ tőszomszédságában. "Azt is fontolgatta, hogy esetleg a harci helikoptereket gyártó Sikorsky cég egy központját támadja meg lakhelyén, Connecticut államban" - közölte szerdán egy névtelenséget kérő tisztviselő a még folyamatban levő nyomozás kapcsán.

A 30 éves Shahzad előző nap jelent meg először egy New York-i szövetségi bíróság előtt, ahol nem tett vallomást az ellene felhozott öt vádpontban. Egyebek mellett tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és terrorcselekmény kísérletével vádolják. Mindegyik vádpont alapján életfogytiglani büntetést kaphat.

A férfi május 3-i letartóztatása óta egy brooklyni hotelban lakott hatósági őrizet mellett, a nyomozók az utóbbi két hétben kihallgatták. A férfi azért nem jelent meg korábban a bíróságon, mert hasznos információkkal látta el a hatóságokat a megkísérelt merénylettel kapcsolatban.

Shahzad egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani a Times Square-nél. A rosszul összetákolt szerkezet nem robbant fel, senki nem sérült meg, a füstölgő járművet egy utcai polóárus szúrta ki. A férfi azt állította, hogy Pakisztánban, egy a tálibok által ellenőrzött területen kapott kiképzést pokolgépek összeállításáról, de egyedül készült fel a New York-i merényletre és kísérelte meg a robbantást. A pakisztáni tálibok egy csoportja viszont magára vállalta a merényletkísérletet.