Kilenc ember halt meg a lengyel ítéletidőben

Vágólapra másolva!
Kilenc ember meghalt, hárman pedig eltűntek az ítéletidő miatt Lengyelországban. A Visztula több helyen árad, többezer embert ki kellett telepíteni. Varsó folyóparti kerületei készenlétben állnak. 
Vágólapra másolva!

Kilenc halottja van az egy hete pusztító lengyel ítéletidőnek, három embert pedig eltűntként tartanak nyilván. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint 160 éve nem látott mértékű pusztítást okoztak az árvizek.

A kormányfő szerint eddig csaknem 2 és fél milliárd eurós kárt okoztak az áradások Lengyelország déli részén. "A Visztula mentén kialakult helyzet sokkal rosszabb, mint ami a legutóbbi, 1997-es árvízkor volt" - mondta a kormányfő. A folyó 1050 kilométeren kanyarog a Kárpátok északi oldalától a Balti-tengerig. Az árhullám sok helyen átszakította a gátakat, vízzel árasztva el nagy területeket. Sok lakóház és út került víz alá. A hatóságok több ezer embert telepítettek ki péntekig.

Az árhullám már elérte Varsót is. A Visztula vízállása péntek reggel elérte a 740 centimétert, ami 40 centiméterrel magasabb, mint amit az elmúlt 60 évben bármikor is mértek. A varsói hatóságok felszólították a folyóparti kerületek lakóit, hogy álljanak készenlétben. Leginkább attól tartanak, hogy az ár két-három napig is eltart, és az átázott gátak több ponton átszakadhatnak.