Házi őrizetbe helyeztek Che Guevara elfogóját a Rózsa-Flores-ügyben

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe helyeztek Bolíviában egy nyugállományú tábornokot, akit azzal vádolnak, hogy részt vett abban a csoportban, amely tavaly a bolíviai elnök megölésére készült. A gyanú szerint ezt a csoportot vezette a 2009 áprilisában megölt Rózsa-Flores Eduardo. A tábornok annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. 
Vágólapra másolva!

Bolíviai ügyészi szervek pénteken elrendelték annak a nyugállományú tábornoknak a házi őrizetbe helyezését, aki a gyanú szerint kapcsolatot tartott azzal a csoporttal, amely tavaly Evo Morales elnök ellen merényletkísérletre készült.

Az állítólag a Morales életére törő "külföldi zsoldos csapat" felszámolása magyar állampolgárokat is érintett. A bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

A házi őrizetbe helyezett Gary Prado Salmónt azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott tavaly a Santa Cruzban tartózkodó Rózsa Flores Eduardóval. A tábornok vallomása szerint Rózsa Flores Euardóval csak mint újságíróval beszélgetett. Áprilisban a Rózsa-ügyben fiát, Gary Prado Arauzt őrizetbe vették, és a tábornok már akkor úgy vélte: fia letartóztatásával igyekeznek lejáratni őt, mert "kavics vagyok a kormány cipőjében".

Gary Prado Salmón a hadsereg századosként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A forradalmárt még az őserdőben kivégezték, de Prado tagadja, hogy ehhez neki köze lett volna.