Lemondott a brit hadsereg főtűzszerésze az afganisztáni állapotok miatt

Vágólapra másolva!
A lesújtó afganisztáni körülmények miatt lemondott a brit hadsereg tűzszerészeinek vezetője - közölte az ország védelmi minisztériuma. Bob Seddon ezredes szerint a hadseregnek nincs elég jól képzett tűzszerésze, ami óriási nyomást rak az Afganisztánban szolgáló katonákra.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását a brit hadsereg tűzszerészeinek parancsnoka - közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium. Bob Seddon ezredes azért távozik, hogy ezzel embereinek afganisztáni munkakörülményei ellen tiltakozzon.

A parancsnok a védelmi minisztérium közleménye szerint jövő januárban válik meg posztjától. A The Sun című brit bulvárlap szerint Seddon fő problémája az volt, hogy a védelmi minisztérium takarékoskodása miatt mára nem maradt elég képzett tűzszerészük, hiányuk miatt pedig nagy nyomás nehezedik az Afganisztánban szolgálókra.

A lap szerint a minisztérium 2002-ben, közvetlenül az Afganisztáni misszió előtt 18 hónapra leállította a tűzszerészek toborzását. A tűzszerészek a bulvárlap szerint most 40 százalékkal kevesebben vannak, mint kellene, és ennek köszönhetően súlyos veszteségeket is elszenvedtek.

A védelmi minisztérium a The Sun szerint korábban azt jósolta, hogy a házi készítésű bombák nem jelentenek majd nagy veszélyt Afganisztánban, de ez a várakozás tévesnek bizonyult. Az országban 2008-ra 400 százalékkal nőtt a bombafenyegetések száma, ami 2009-ben újból négyszeresére nőtt. Jelenleg a britek egyedül Helmand tartományban 450 házi készítésű bombát hatástalanítanak havonta. A ávozását bejelentő parancsnok csapatának naponta akár 15 robbanószerrel is dolga akad.

"Szélesítettük a képzést és a válogatást, de még időt igényel, amíg e lépések hatása megmutatkozik" - mondta az ezredes a BBC-nek nyilatkozva. Megítélése szerint legalább hat év kell ahhoz, hogy a katonák jól felkészüljenek erre az idegőrlő feladatra, és hatékonyan tudjanak bombákat hatástalanítani.