Lajcák: Magyarország sárba lépett a kettős állapolgársággal

Vágólapra másolva!
Bár konkrétumokat nem árult el, a szlovák külügyminiszter szerint nemzetközi szervezetek figyelmeztették Magyarországot a határon túli magyarok kettős állampolgárságról szóló törvénytervezet miatt. Miroslav Lajcák szerint a Fidesz túl régen van ellenzékben, ezért nem tudja, hogyan kell viselkednie az európai szervezetekben. A miniszter kedden Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségi főbiztosával tárgyal.
Vágólapra másolva!

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint Budapest diplomáciai úton figyelmeztetést kapott az európai szervezetektől, hogy hibát követett el az állampolgársági törvény módosításával, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok kettős állampolgárságát. "A NATO és az Európai Unió is értékek mentén szerveződő klubok, amelyeknek nem szokásuk nyíltan bírálni tagjaikat, de ugyanakkor lépnek, kommunikálnak. Működésük alapszabálya az udvariasság és tárgyalások folytatása az érintett partnerek között" - jelentette ki Lajcák a TA3 szlovák hírtelevízió hétfő esti politikai vitaműsorában.

"Elmondhatom, hogy tudom, hogy most ki mindenki beszél Budapesttel, és azt is, mit mond nekik. Az új magyar kormány még meg sem alakult, és máris világosan tudomására hozták, hogy ezzel a törvénnyel sárba lépett és hogy ezt a politikát nem szabad folytatnia" - mondta a külügyminiszter, aki azonban a szerkesztő kérésére sem volt hajlandó konkrétumokat elárulni. Lajcák szerint Európa elvárja az érintettektől, hogy a nemzetközi szokásokkal összhangban járjanak el.

A miniszter azt állította, hogy a Fidesz hosszabb ideig volt ellenzékben, mint amennyi ideje Magyarország az Európai Unió tagja, és ezért szemmel láthatóan meg kell tanulnia, hogyan kell viselkednie azokban az európai szervezetekben, amelyek szabályait most "eléggé flagránsan megsérti".

Lajcák a vitaműsorban ugyanakkor megismételte a korábbi szlovák álláspontokat, miszerint Budapest lépése biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Kifogásolta, hogy a magyar fél minden szlovák igyekezet ellenére sem hajlandó erről tárgyalni Pozsonnyal, holott lépése szlovák állampolgárokat érinti. Pozsonyban közben bejelentették, hogy a Lajcák kedden Hágában Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával tárgyal az újabb szlovák-magyar vitatémáról.