Napi két Budapest-London járat marad ki a British Airways-sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
Öt napos sztrájkba kezdtek a British Airways dolgozói, mivel nem tudtak megállapodni a bérekről a társasággal. A budapesti járatok közel fele maradhat ki emiatt, ami azt jelenti, hogy napi két járat nem indul el.
Vágólapra másolva!

A hétfőn kezdődött sztrájk a British Airwaysnél (BA) előre láthatóan a Budapest és London közti napi négy járat felét fogja érinteni, mert előre nem tudni, hány légiutas-kísérő veszi fel a munkát - mondta a brit légitársaság magyarországi sajtószóvivője a Független Hírügynökségnek. Náray Vilmos elmondta: a BA célja az, hogy az európai járatok 50, a tengeren túliak 60 százalékát teljesítse, világszerte 60 ezer utast, a napi mennyiség 70 százalékát elszállítsák.

A légitársaság segít utasainak máshová jegyet átváltani, végső esetben visszatéríti az árát. A BA utaskísérőinek szakszervezete hétfőn hirdette meg öt napra tervezett munkabeszüntetését a cégvezetéssel kialakult bérvita miatt.

A British Airways előreláthatóan a Budapest és London közti napi négy járatának (két oda-vissza tartó járatpár) felét fogja tudni teljesíteni - mondta el Náray Vilmos. A BA magyarországi sajtószóvivője közölte: minden nap reggel tudják meg, hogy hány járat indul, attól függően, hány légiutas-kísérő veszi fel a munkát.

A BA vezetésének célja az, hogy az európai járatok felét, a tengeren túliak 60 százalékát teljesíteni tudni. Azt is szeretnék elérni, hogy világszerte a napi utasszám 70 százalékát, 60 ezer embert eljuttassák a célállomásra. Náray Vilmos nem kommentálta azt az összehasonlítást, hogy az utaskísérők 90 százaléka tagja a sztrájkot hirdető Unite-nak. A húsvét előtti munkabeszüntetéskor 60-70 százalékuk sztrájkolt - mondta.

A BA minden segítséget megad utasainak - mondta Náray. Eszerint átváltják a jegyet más légitársasághoz, bár ezt kevesen kérték, nyilván sokan felkészültek a jó ideje készülő sztrájkra - tette hozzá. Ha sehogyan se oldható meg az elutazás, akkor visszaadják a jegy árát.

A brit légitársaság az utolsó pillanatig próbált alkudozni a légiutas-kísérőket magába tömörítő, legnagyobb brit szakszervezettel, a Unite-tal, de nem sikerült megállapodniuk. A szakszervezet és a BA azonban már szombat óta nem ült le egymással. Tony Woodley, a Unite vezetője pedig "jóindulatból" tett egy ajánlatot a légitársaságnak, de azt a British Airways nem fogadta el.

Azt is jelezték a BA-nek, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a jövőben, akkor minimum két alkalommal tartanak újabb, ötnapos sztrájkot a közeljövőben. A légitársaság azzal is vádolja a szakszervezetet, hogy "a médián keresztül akarnak tárgyalni és nem személyesen".

A British Airways vezetése még tavaly novemberben fagyasztotta be a csaknem 13 ezer légiutas-kísérő munkabérét, több ezret közülük részmunkaidőre helyezett át, sőt végleg megvont utazási kedvezményeket is.

Szombaton azért is megszakadtak a tárgyalások, mert tucatnyi demonstráló rontott be abba az épületbe, ahol az alkudozás folyt. A British Airways képviselőjét rendőröknek kellett kikísérni a tárgyalások helyszínéről.

A hétfőn kezdődött sztrájk amúgy sem jön jól a légitársaságnak, mivel nemrég közzétett éves eredményük szerint 531 millió fontos vesztesége van a cégnek.