Rendkívüli állapotot hirdettek egy drogbáró miatt a jamaikai fővárosban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot hirdettek Jamaikában, ahol egy hírhedt drogbáró szimpatizánsai rendőrőrsöket támadtak meg. A miniszterelnök szerint "a hatóságok elleni, előre megtervezett támadásokról" van szó.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint a miniszterelnök ígéretet tett, hogy a bűnözők nem győznek azokban az összecsapásokban, amelyek azután robbantak ki, hogy az ország állítólagos drogbáróját őrizetbe akarták venni.

Chistopher "Dudus" Coke letartóztatási szándékát előző héten jelentette be a rendőrség, s a tervek szerint ki akarják adni őt az Egyesült Államok hatóságainak. A hírre az állítólagos drogbáró szimpatizánsai rendőrőrsöket támadtak meg, egyet felgyújtottak, két másikra rátüzeltek. A támogatók elbarikádozták Coke házát és elmondásuk szerint harcolnak, hogy megvédjék őt.

Az események folyományaként rendkívüli állapotot hirdettek. A BBC tudósítója szerint a főváros, Kingstone úgy néz ki, mintha ostromolnák. A rendőrségre és a hadseregre tüzet nyitnak, valamint sűrű füst száll fel a felgyújtott rendőrőrsből.

Bruce Golding miniszterelnök szerint a biztonsági erők gyorsan cselekszenek, hogy helyreállítsák a rendet. "A bűnöző elemek erőszakhoz folyamodtak" - mondta. Hozzátette, hogy "amit itt látunk, az egy a hatóságok elleni, előre megtervezett támadás, amit nem tolerálunk, nem engedhetjük, hogy folytatódjon".

A BBC tudósítója szerint a támogatók úgy gondolják, hogy "Dudus" Coke tölti be azt a szerepet, amit a kormányzat nem képes. Gondoskodik róluk, pénz ad számukra, ha munka nélkül maradnak, s ezek miatt Coke rendkívül népszerű a főváros érintett két kerületében.

Az Egyesült Államok igazságügyi hivatala szerint Coke a világ egyik legveszélyesebb drogbárója. Azzal vádolják, hogy a Shower Posse bűnszervezet vezetője, amely nemzetközi csempészhálózatot üzemeltet. Vádolják számtalan gyilkosságért is Jamaikában és az Egyesült Államokban. Amennyiben őrizetbe veszik, úgy életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.