Ultimátumnak is beillik Ficóék üzenete Orbánnak

Vágólapra másolva!
Egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a pozsonyi parlament a magyar kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást keddi, rendkívüli ülésén hozott határozatában. Az ülésen Robert Fico szlovák miniszterelnök felszólltotta Orbán Viktort, állítsa le a törvény elfogadásának folyamatát. Egy szlovákiai magyar parlamenti képviselő az [origo]-nak azt mondta, támadó hangulatú volt az ülés, és attól tartanak, hogy a szlovák kormány olyan válaszlépést fog tenni, amely a felvidéki magyarokat fogja sérteni.
Vágólapra másolva!

Miközben a magyar parlament épp hozzákezdett a leendő kormány programjának vitájához, alig kétszáz kilométerrel távolabb a szlovák törvényhozás rendkívüli ülést tartott, hogy tárgyaljon a Fidesz egyik tervezett lépéséről, a határon túli magyaroknak adandó állampolgársági könnyítésekről. A szlovák parlamenti többség egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar tervet, az erről szóló határozatot 113 koalíciós és ellenzéki képviselő támogatta a 150 tagú törvényhozásban.

A határozat a szlovák kormány képviselői által korábban többször elismételt kifogásokat tartalmazza, miszerint a magyar jogszabály nem felel meg a két ország közötti megállapodásnak, a nemzetközi szabályoknak és a magyar kormány nem egyeztetett róla a szlovák féllel. A Magyar Koalíció Pártjának képviselői a szavazáskor már nem voltak az ülésteremben, a magyar tagokkal is rendelkező Híd-Most polgári párt képviselői pedig, bár jelen voltak, nem szavaztak. A vitát a pozsonyi Új szó jelentése szerint lerövidítették, hogy a határozatot még kedden megismertethessék Budapesttel.

A Híd-Most párt magyar alelnöke, Simon Zsolt az [origo]-nak azt mondta, hogy az ülésen támadó hangulat volt, amely egyértelműen arra irányult, hogy megerősítsék azokat a lépéseket, amelyek értelmében elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik élni kívánnak a kettős állampolgárság lehetőségével.

Simon szerint a parlament zömében a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar jogszabály elleni nyilatkozatot. Azt mondta, ha szerdán a magyar parlament elfogadja az erről szóló törvényt, akkor Pozsonyban ugyanúgy meg fogják szavazni a szlovák állampolgárság elveszítésére vonatkozó jogszabályt, amellyel számos, a rendőrségnél, állami szerveknél dolgozó magyar veszítheti el állását, ha kérelmezi magyar állampolgárságát. (A kettős állampolgárságról szóló törvénymódosításról bővebben itt olvashat, arról pedig, hogy mire számítanak a szlovákiai magyarok itt talál bővebb információkat.)

"Szlovákia számára életveszély"

Robert Fico szlovák kormányfő az ülésen felszólította Orbán Viktort, állítsa le az országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát. A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Fico sürgette a magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert szerinte a tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.

"Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico, aki megismételte: ha a magyar parlament elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad. A szlovák kormányfő szerint a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává váltak Budapesten. Azt állította: nem a kulturális, hanem a politikai magyar nemzet egyesítéséről van szó. "Ez a revizionista álom újraélesztésének eszköze akar lenni" - mondta. Szerinte Ausztriát kivéve sehol sem élnek olyan jó körülmények között a magyarok, mint Szlovákiában. "Meglehet, hogy éppen ez szúrja a Fidesz szemét" - jegyezte meg.

Fico szerint a szlovákiai magyarok a magyarországi politikusok kezében hűbéresekké váltak, megzsarolják és manipulálják őket. Orbán nem a szlovákiai magyarok jólétét akarja, hiszen életszínvonaluk emelése helyett "semmit sem kínál, csak feszültséget és idegességet" a két ország és a két nemzet között - mondta. A müncheni egyezménynek és a bécsi döntésnek a magyar Országgyűlésben elhangzott állítólagos dicséretére utalva a szlovák kormányfő azt mondta, "Vitánk Magyarországgal e szavak és tapsok után olyan vitává vált, amelyet egy határozottan a szlovák nemzeti felkelésen alapuló erős antifasiszta hagyományokat ápoló kormány folytat egy olyan állammal, amelybe lappangó módon kezd visszatérni a revizionizmus és a barna pestis".

Az MKP-s politikusok felveszik a kettős állampolgárságot

A rendkívüli ülésről távoztak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői, miután Csáky Pál ismertette a párt álláspontját a magyarországi kettős állampolgárságról. A pártelnök felszólalásában azt mondta: a szlovák parlamentben hisztéria alakult ki a magyarországi jogszabály miatt. A magyar képviselők azért hagyják el az ülést, mert nem látnak "akaratot a párbeszédre" - tette hozzá. Csáky kijelentette, hogy az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, miközben egyikük sem mond le a szlovákról.

A kedd délelőtti rendkívüli ülést Robert Fico vezette kormánykoalíció kezdeményezte. A parlament elé terjesztett határozat tervezetét a kormány kora reggeli ülésén hagyta jóvá. Később igent mondott rá a parlament külügyi bizottsága is.

Durva kampány

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a szlovákiai feljeményekre úgy reagált, hogy pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba és ezután sem áll ez szándékában. Szijjártó szerint a kettős állampolgárságról szóló törvény meghozatalára a jelenlegi parlamentnek erkölcsi kötelessége van, a választópolgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat a parlamentnek.

Szijjártó szerint a Fidesz álláspontja 2004 óta világos: amint lehetősége lesz a következő parlamentnek, meg fogja alkotni ezt a jogszabályt.A szóvivő elmondta, az a napnál is világosabb, hogy ma Szlovákiában egy rendkívül durva hangnemű választási kampány zajlik. Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat, és egyes vélemények szerint Fico a saját pártjának problémáiról akarja elterelni a figyelmet a kettős állampolgárság elleni támadással.

Az [origo] megkereste a Fideszt, hogy megtudja, tervezik-e esetleg a szlovákiai választások utánra halasztani a törvény elfogadásását (mivel szlovákiai magyar politikusok szerint ezzel el lehetne kerülni, hogy visszavonhatatlan retorziós intézkedést hozzon Szlovákia), de egyelőre nem kaptunk választ.

A szlovák kormány a rendkívüli ülés összehívásával párhuzamosan félbeszakította a szlovák állampolgársági törvény módosításának megvitatását. A javaslat értelmében a jövőben elveszítené szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi más ország állampolgárságát. Ennek megvitatására a kormány az után tér majd vissza, ha az országgyűlés Budapesten elfogadja az általuk kifogásolt törvénymódosítást. A pozsonyi parlament gyorsított eljárásban vitatná meg a törvénymódosítást.

A szlovák parlamenti pártok egységesen bírálják a magyar kezdeményezést, a válaszlépésekkel kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió ellenzi, hogy megbüntessék a szlovákiai magyarokat. A párt bejelentette: saját javaslatot terjeszt elő az ügyben.

Szövetségeseikre számít Lajcák

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint a magyar állampolgársági törvény módosítása ellenérzéseket keltett külföldön is, és a diplomata arra számít, hogy az új magyar kormány röviddel megalakulása után "erős jelzéseket kap" szövetségeseitől.

"A hét végén megalakul a magyar kormány, és arra számítok, hogy nagyon rövid időn belül erős jelzéseket kap szövetségeseinktől, hogy nem így képzelik el működését. Azzal számolok, hogy a helyzet normalizálódni fog, s nem Közép-Európa fog közeledni a Balkánhoz, hanem a Balkán Közép-Európához" - mondta Miroslav Lajcák a TASR hírügynökségnek kedden este azt követően, hogy Hágában találkozott Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával. (A főbiztos álláspontjáról keretes írásunkban olvashat.)

Martonyi János kijelölt külügyminiszter is beszélt kedden telefonon az EBESZ-főbiztossal. Martonyi azt mondta kedd este: a beszélgetés során jelezte, hogy Magyarország súlyos nemzetközi jogsértésnek fogja tekinteni, ha a szlovák parlament valóban beváltja kilátásba helyezett fenyegetését. Martonyi indoklásként azt mondta, hogy Szlovákiában köztudottan nagy számban élnek olyan szlovák állampolgárok, akik egyébként valamilyen más állampolgársággal is rendelkeznek, ezért Budapest úgy érzi, hogy ha a szlovák parlament beváltja fenyegetését, az diszkriminációt jelent azokkal szemben, akik a jövőben kívánnak kettős állampolgárságot szerezni.