Drogcsempészéssel gyanúsítják a mexikói Cancún polgármesterét

Vágólapra másolva!
Szerdán őrizetbe vették a híres mexikói turistaparadicsom, Cancún polgármesterét. A politikust az ügyészség többek között drogcsempészéssel gyanúsítja. A polgármester mögött álló párt szerint a vádak koholtak, és a politikus politikai összeesküvés áldozata.
Vágólapra másolva!

Drogcsempészés, pénzmosás és szervezett bűnözésben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a híres mexikói turistaparadicsom, Cancún polgármesterét, Gregorio Sanchezt - közölte szerdán az állami ügyészség. Gregorio Sanchezt nem sokkal Mexikóvárosból való hazatérése után tartóztatták fel a cancúni nemzetközi reptéren.

A szövetségi főügyészség által kiadott közlemény szerint Sanchez neve kapcsolatba hozható az ország két legbefolyásosabb drogkartelljével, a "Los Zetas" és a "Beltrán Leyva" nevű szervezetekkel, és ezek tevékenységét állítólag különféle bizalmas információk kiadásával, illetve védelmük szavatolásával támogatta a meggyanúsított városvezető.

A polgármesteri posztját feladni készülő politikus a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) jelöltjeként indulni szándékozott a július 4-én tíz mexikói államban tartandó helyhatósági választásokon Quintana Roo kormányzói címéért. A Sanchez mögött álló baloldali tömörülés a felsorakoztatott vádakat politikai összeesküvés eredményének tartja. "Ez nagyon álnok lépés, csalás, amelynek célja, hogy Gregoriót minden áron megakadályozzák a kormányzói tisztség megszerzésében" - mondta szerdán az MVS rádiónak adott interjúban Jesús Ortega, a PRD vezetője.

A szövetségi főügyészség szóvivője, Ricardo Najera tagadta, hogy koholt vádak állnak a cancúni városvezető letartóztatása mögött, és arra hivatkozott, hogy számos bizonyíték áll rendelkezésükre.

A Yucatán-félszigeten elterülő mexikói államot már május elején is megrázta egy hasonló eset. Quintana Roo volt kormányzóját, Mario Villanuevét május 8-án a mexikói hatóságok átadták Washingtonnak, mert bebizonyosodott, hogy a politikus hatéves mandátuma idején segítette a kolumbiai kokain Cancúnon keresztül történő szállítását az Egyesült Államokba.