A karbantartáson spóroltak az olajcégek a Mexikói-öbölben két munkás szerint

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus meghallgatott két munkást, akik a Mexikói-öbölbeli olajfúró platform felrobbanásakor megsérültek. Mindketten állították, hogy az üzemeltető cégek a nagyobb profit érdekében nem törődtek eléggé a biztonsági előírásokkal, például úgy próbáltak spórolni, hogy elmulasztották a karbantartási munkák elvégzését.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajfúró platform két megsérült munkása azt állította csütörtökön az amerikai kongresszus előtti meghallgatásán, hogy az üzemeltető cégek számos biztonsági intézkedést megszegtek. Az olajfúró platform a Transocean vállalat tulajdonában volt, és a brit BP cég üzemeltette.

A Deepwater Horizon platform - ahol összesen 126 alkalmazott dolgozott - április 20-án robbant fel, majd két nappal később elsüllyedt, 11 munkás halálát okozva. Több mint száz embert sikerült kimenteni. A robbanás nyomán heteken át a tengerbe ömlő olaj az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta. A szivárgást csak a napokban sikerült elállítani.

Az egyik munkás, Stephen Stone a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt azt mondta, a nagyobb haszonszerzés érdekében nem áldoztak elegendő pénzt a biztonsági szabályok betartására. Ugyancsak elmulasztották a karbantartási munkák elvégzését, hogy ezzel is pénzt takarítsanak meg - állította.

Doug Brown gépész, akinek a lába tört el, arról számolt be, hogy olykor hetes-hónapos késésbe kerültek a karbantartási munkákkal, mert a tulajdonos Transocean a gépterem személyzetének létszámát hatról háromra csökkentette még 2002-ben. Így három ember végezte hat munkáját - mutatott rá a gépész. A munkások szót emeltek ez ellen, de panaszuk nem talált meghallgatásra.

A Transocean egyik alkalmazottja, Jimmy Harrell egy másik meghallgatáson az amerikai bányahatóság bizottsága előtt viszont azt állította: soha nem érezte, hogy az üzemeltetők nyomást gyakorolnának a kitermelés ütemének a növelése érdekében.