A szocalisták nyertek, de jobboldali kormány alakulhat Csehországban

Vágólapra másolva!
Bár a szocialista párt kapta a legtöbb szavaztot a cseh választásokon, a parlamentben a jobboldali pártok szereztek többséget - derült ki a vasárnap ismertetett választási eredményekből. Ha a három parlamentbe bejutott jobboldali párt koalícióra lépne, akkora többségük lenne, amire Csehországban korábban még nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Kényelmes többsége lesz a cseh képviselőházban a jobboldalnak - derült ki a mandátumok végleges elosztásából. A választási adatokat feldolgozó cseh statisztikai hivatal vasárnap hozta nyilvánosságra a szavazás véglegesített eredményét, és mandátumok elosztását.

A képviselőházba bejutott pártok a következő eredményt érték el: Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 22,08 százalék, Polgári Demokratikus Párt (ODS) 20,22 százalék, Top 09 16,70 százalék, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 11,27 százalék, Közügyek (VV) 10,88 százalék. A parlamenti alsóházba tehát öt párt jutott be. A 200 képviselőházi mandátum megoszlása: CSSD 56, ODS 53, TOP 09 41, KSCM 26, VV 24.

Petr Necas, a polgári demokraták kormányfőjelöltje közölte: szombat este találkozott Karel Schwarzenberggel, a TOP 09 elnökével, és megállapodtak abban, hogy nem hivatalos megbeszéléseket kezdenek a két párt esetleges kormányzati együttműködéséről. A megbeszélésekbe a Közügyeket is be kívánják vonni. Ha ez a három párt lépne koalícióra, akkor együttesen 118 mandátumuk lenne a parlamentben. Ilyen nagy többséggel a rendszerváltás után Csehországban még egyetlen koalíció sem kormányzott.

A hatályos cseh törvények nem rögzítik, hogy a választás után kit kell az államfőnek megbíznia a kormányalakítással. Szokásjog, hogy ezt a megbízatást elsőként a választások győztese kapja. Jelen esetben ez a Cseh Szociáldemokrata Párt. Jirí Paroubek, távozó pártelnök azonban jelezte: nem lát esélyt a kormányalakításra, és úgy véli, hogy a választók arra szavaztak, hogy egy jobboldali kormány alakuljon. A párt két alelnöke viszont azt nyilatkozta: élni kívánnak a lehetőséggel, és próbálkozni akarnak.