Viccből alakult párt nyerte a helyi választást Reykjavíkban

Vágólapra másolva!
Ingyenes törölközőket a fürdőbe, Disneylandet és egy jegesmedvét is ígért kampányában az izlandi Legjobb Párt, amely megnyerte a hétvégén tartott helyhatósági választást Reykjavíkban. Így várhatóan a viccből alapított párt vezetője, egy tévés komikus lesz a főváros főpolgármestere.
Vágólapra másolva!

Az izlandi politikai állapotok kifigurázására létrehozott Legjobb Párt (Besti Flokkurinn) szerezte meg a többséget a helyhatósági választásokon Reykjavíkban. A népszerű televíziós komikus, Jón Gnarr pártja a szombati szavazáson 34,7 százalékot szerzett, és így 6 képviselőt küldhet a 15 tagú fővárosi tanácsba, vagyis az övé lesz a legnagyobb frakció az eddig a konzervatívok és szociáldemokraták által uralt önkormányzati testületben.

A konzervatívok 5, az országosan kormányzó szociáldemokraták pedig 3 mandátumot szereztek. A szociáldemokraták koalíciós társa, a Baloldal-Zöldek a jövőben egy képviselőt küldhet az izlandi főváros tanácsába. Gnarr még a választás éjszakáján közölte, hogy igényt tart a főpolgármesteri tisztségre. Kinyilvánította, hogy bármelyik párttal együttműködnek, amely hajlandó erre, és amely ésszerű javaslatokat tesz.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a konzervatívok és a szociáldemokraták a városi tanácsban nagykoalíciót hoznának létre, és ezzel megakadályoznák, hogy a 43 éves Gnarr főpolgármester legyen.

A párt többek között ingyenes törülközőket ígért az összes fürdőben, egy jegesmedvét a reykjavíki állatkertnek, és Disneylandet a főváros Vatnsmyri repülőterén, valamint azt, hogy 2020-ig a parlament "drog-mentes" lesz - írja a BBC. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy azért ígérnek más pártoknál többet, mert egyetlen választási ígéretüket sem fogja betartani. A párt tagjai - többek közt ismert művészek és más közismert izlandi személyiségek - a kampányban nyíltan hirdették megvesztegethetőségüket.

A BBC szerint a párt kampánydala az volt, hogy a küldöttek együtt énekelték Tina Turner Simply The Best című slágerének átírt szövegét.

A viccből alakított párt célja a helyi kampánytémák, az elcsépelt szófordulatok és a politikai szakzsargon kigúnyolása volt. Gnarr szerint mindezek ellenére a szervezet a megalakulása napja óta teljesen komoly.

Szombaton egész Izlandon helyhatósági választásokat tartottak. A szigetországnak mintegy 320 ezer lakosa van, közülük csaknem 226 ezer a választásra jogosult. Az összlakosság mintegy 38 százaléka a fővárosban él. A választók más izlandi helységekben is leszavazták a kormányzó pártokat. Reykjavík elővárosában, Kopavogurban 20 év után elbukott a konzervatív-jobboldali liberális többség.

Jóhanna Sigurdardóttir szociáldemokrata miniszterelnök "sokknak" minősítette a helyhatósági választások eredményét. Azt mondta, hogy annak nagy hatása lesz a jövőbeni politikai párbeszédre Izlandon.