Aláírta a szlovák elnök a kettős állampolgárságra adott pozsonyi választ

Vágólapra másolva!
Aláírta Ivan Gasparovic szlovák államfő azt a törvénymódosítást, amelyet múlt héten fogadott el a pozsonyi parlament a magyar kettős állampolgárságra vonatkozó módosításra válaszul. Eszerint július 17. után elveszti a szlovák állampolgárságát, aki másik állampolgárságot szerez.
Vágólapra másolva!

Aláírta hétfőn Ivan Gasparovic szlovák államfő a módosított állampolgársági törvényt. A pozsonyi parlament a múlt szerdán elfogadott módosítással válaszolt arra, hogy Magyarországon megszavazták a kettős állampolgárság felvételének megkönnyítését.

A szlovák módosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Pozsony szerint a magyar állampolgárságról szóló törvén nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A módosított szlovák állampolgársági törvény július 17-én lép életbe. 1992-ben a csehszlovák állam idején ezen a napon fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot a pozsonyi parlament, amely az első hivatalos lépés volt az önálló Szlovákia megalakulásához.

Miroslav Lajcák külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovákhoz hasonló állampolgársági törvénye jelenleg 11 európai államnak van, köztük a szomszédos Csehországnak, Ausztriának, illetve Szlovéniának. Az MKP jelezte: mérlegeli, hogy a szlovák alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.