Vágólapra másolva!
A november végéig több mint 14 nagy erejű trópusi vihar várható Közép-Amerikában a Vöröskereszt szerint, ami az utóbbi fél évszázad legrosszabb hurrikánszezonjának számít. A helyzetet súlyosbítja a Mexikói-öbölben terjedő olajfolt, illetve az, hogy Haitin még mindig egymillió ember lakik sátrakban a földrengés miatt.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 50 év legrosszabb hurrikánszezonjára kell felkészülni az idén a Nemzetközi Vöröskereszt szerint. Szakértők szerint lehet, hogy több mint 14 nagy erejű trópusi vihar várható a következő hat hónapban. Az érintett országok hatóságainak korai előrejelző rendszerekkel és a sürgősségi készenléti tervekkel kell készülniük a természeti csapásokra - mondta a Reuters hírügynökségnek Paco Maldonado, a szervezet katasztrófaelhárító egységének koordinátora.

A hurrikánszezon veszélyeit több más, korábbi katasztrófa is növeli. A Mexikói-öbölben a BP olajfúró platformjának felrobbanása miatt terjedő olajfoltot például nagy területen szétszórhatja egy hurrikán. A januári földrengés miatt még mindig sátorban élő egymillió haiti számára pedig egy trópusi vihar peremén tapasztalható heves esőzés is újabb katasztrófát jelenthet.

A 2010-es szezon első, Agatha névre keresztelt trópusi viharja vasárnap érte el Közép-Amerika partjait. A vihar legalább 113 halálos áldozatot követelt Guatemalában, El Salvadorban és Hondurasban, ahol több tízezer embert kellett kitelepíteni. A legrosszabb a helyzet Guatemalában, ahol a földcsuszamlások és áradások miatt legalább 925 ember vesztette életét, és 112 ezer embert kellett kitelepíteni.