Vágólapra másolva!
Halászok szerint már csak tizenöt kilométerre van a floridai partoktól a Mexikói-öbölben felrobban olajfúró sérült kútjából szivargó nyersolaj, és a helyiek szerint elkerülhetetlen, hogy bemocskolja a fehér homokos partot is.  
Vágólapra másolva!

A floridai földnyelven fekvő Pensacolától tizenöt kilométernyire látták halászok az olajfoltot, amelyet a Mexikói-öbölben felrobban olajfúró sérült kútjából szivargó nyersolaj táplál. A helyi tisztviselők szerint elkerülhetetlen, hogy az olaj kiérjen a partra, és bemocskolja a fehér homokos strandokat is - írja a BBC.

Az olajfolt folt megjelent Mississippi és Alabama partjainál is. A Petit Bois sziget partját 3 kilométer hosszú és 90 centiméter széles, karamell színű ragacsos folt borítja. A szennyeződés a felszín alatt jutott el a partig és a megfigyelő hajók már csak ott vették észre. A szigeten nem laknak emberek, de sirályok, barna pelikánok és aligátorok otthona - mondta el Haley Barbour, Mississippi kormányzója. Alabamában vöröses barna folt jelent meg a Mobile-öböl bejáratánál egy szigeten.

Lousiana államban péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be az olaj. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.

Az olajfolyás megszüntetésén és a kárelhárításon dolgozó több ezer ember munkáját újabb tényező akadályozhatja: a térségben beköszöntött a hurrikánszezon, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy idén az átlagosnál több viharra lehet számítani. Legalább 15 hevesebb trópusi viharra számítanak, amely közül nyolc nagy valószínűséggel eléri a hurrikán erősséget.

Egymilliárd dollárba kerültek az eddig próbálkozások

A robbanásban megsemmisült fúrótornyot üzemeltető BP olajtársaság mindeközben újabb kísérletet tesz arra, hogy elállítsa a szivárgást. Legújabb tervük az, hogy levágják a kút feletti sérült csonkot, majd egy búrát borítanak a nyílásra, és egy csövön keresztül a felszínre vezetik a kiömlő olajat. A munkálatok miatt - ahogy erre korábban a BP figyelmeztett is - jelenleg a korábbinál is több olaj ömlik a tengerbe. A BP a helyszínen semlegesítő kémiai anyagokkal próbálja megszüntetni a szennyeződést.

A munkálatokba szerdán hiba csúszott, mert miközben mélytengeri robotokkal próbálták levágni a csövet, az egyik fűrész beragadt. Ez nem nagy hiba a parti őrség admirálisa, Thad Allen szerint, a munkát a hiba javítása után várhatóan még szerdán folytatják. A BP azonban már előre szabadkozott: ha sikerül is a terv, akkor sem fogják tudni az összes tengerbe ömlő olajat felfogni, és már felkészültek arra, hogy akár augusztusig is eltarthatnak a munkálatok.

A cégneknek saját bevallása szerint eddig már több mint egymilliárd dollárjába került a kármentesítés, azt pedig megbecsülni sem akarták, mennyibe fog még kerülni a jövőben - írja a CNN. A BP tavalyi bevételei 240 milliárd dollárra rúgtak, ebből a tiszta profit 16,5 milliárd dollár volt. Matti Teittinen bostoni piacelemző szerint a BP helyzete meglehetősen szilárd, az sem veszélyeztetné, ha 5 milliárd dollárt kellene kárelhárításra költenie. Ennek ellenére a Washington Post azt jelentette, hogy a BP eddig sikertelen tervei és az augusztusi időpont bejelentésének hatására jelentősen gyengültek a cég részvényei. A társaság piaci értéke a környezeti katasztrófa óta eltelt hat hétben összesen 40 százalékkal csökkent - írta a Washington Post.

Eric Holder amerikai legfőbb ügyész kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok büntetőeljárást indított a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés miatt, igaz, azt nem árulta el, hogy konkrétan ki ellen indult a vizsgálat. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb olajszennyezése Barack Obama elnökségén is foltot ejthet. Az elnök eddig kétszer látogatott el személyesen Louisiana államba, csütörtök este pedig a CNN-en Larry King műsorában élőben beszél majd az olajszennyezésről és a környezeti katasztrófáról.

Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet becslése szerint már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.