Szlovákiában három halottja van az áradásoknak

Vágólapra másolva!
Komoly gondokat okoz az esőzés és az árvíz Szlovákiában, ahol már három ember vesztette életét. Az érsekújvári régióban 2000 embert kellett kiköltöztetni, a bártfai járásban három települést elvágott a külvilágtól. A belügyminiszter szerint Szlovákia az Európai Unióhoz fordul segítségért. Csehországban is halálos áldozatokat követelt az áradás.
Vágólapra másolva!

Már három halálos áldozatot követelt az árvíz Szlovákiában - közölte szerda este a pozsonyi közszolgálati televízió. A közép-szlovákiai Besztercebánya mellett egy harmincas éveiben járó férfi esett bele a megáradt patakba. A kelet-szlovákiai Eperjes közelében egy gépkocsit sodort el az ár, a kocsiban ülő férfi megfulladt. A harmadik áldozatot a dél-szlovákiai Marcelházáról jelentették, ahol egy harminc éves férfi halt meg kertjében, amikor a termést próbálta menteni.

Már szerdára virradóra több száz embert költöztettek ki Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt folyók és patakok településeket öntöttek el. Az érsekújvári régióban mintegy 2000 embert kellett kiköltöztetni. Az öt falut érintő evakuációról szerda délután döntött a regionális válságstáb. Az emberek nagy részét Érsekújvárban és Nagysurányban helyezik el - közölte Alexander Turzo, a válságstáb elnöke. A patakok mellett gondokat okoz a Zsitva folyó, és veszélyesen emelkedik a Nyitra vízszintje is

A délutáni órákban a helyszínen járt Robert Fico miniszterelnök. A szlovák kormány megszakította ülését azzal az indoklással, hogy most elsődlegesen az árvízhelyzettel kell foglalkozni. Robert Kalinák belügyminiszter szerint szinte az egész országban problémák vannak, mindenütt házakat öntöttek el a megáradt folyók és patakok. A károkat egyelőre nem mérték fel, de Kalinák szerint hatalmasak, és Szlovákia az Európai Unióhoz kíván fordulni segítségért.

A bártfai járásban a patakok kiléptek medrükből, és a víz a kora reggeli órákban három települést - Kavicsost (Livov), Livóhutát (Livovská Huta), Keresztfalut (Krízov) - elvágott a külvilágtól. Mindhárom faluban megszűnt az áramszolgáltatás. Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki. Délben az egész eperjesi járásban kihirdették a vészhelyzetet. Hasonló a helyzet a Késmárk környéki falvakban is.

Délnyugat-Szlovákiában az újvári, a nyitrai és az aranyosmaróti járásban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek át szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. "Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, és három utca víz alá került" - közölte Pavol Gulás polgármester. Szerda délutánra tovább romlott a helyzet, már mintegy 700 lakosnak kell elhagynia a falut. A nyitrai járásban fekvő Gímesen mindkét víztároló megtelt, a helyzet kezd veszélyessé válni. A gátakat a katonák homokzsákokkal erősítették meg.

A szomszédos Csehországban leginkább a közép-morvaországi régióban pusztít az ár. A hatóságok két új halálesetet jelentettek. Mindkettő Zlín mellett történt. Egy középkorú férfi belecsúszott a helyi patakba és megfulladt, míg egy fiatalember a vizes úton elveszítette uralmát motorkerékpárja felett, s belehajtott a megáradt patakba. Korábban Észak-Morvaországban egy idős asszony fulladt meg.