Lemondott a japán miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Bejelentette a lemondását a mindössze kilenc hónapja hivatalban lévő japán miniszterelnök, Hatojama Jukió. A kormányfő a választási kampányban ígéretet tett az Okinava szigetén lévő amerikai támaszpont átköltöztetésére, de a bázis mégis marad.
Vágólapra másolva!

Lemondott Hatojama Jukió japán miniszterelnök szerdán, mindössze kilenc hónappal azután, hogy pártja történelmi győzelmet aratott a választásokon. Hatojama Jukió népszerűségi indexe szeptemberi hatalomra kerülésekor még 70 százalékos volt, mostanra azonban 20 százalék alá csökkent.

A Japán Demokratikus Párt (DPJ) a jövő hónapban újabb megméretés, a felsőházi választások elé néz, amelyben szembesítik a kampányban tett ígéreteivel. Hatojama egyik legfontosabb törekvése volt, hogy a szigetországban rendkívül népszerűtlen amerikai támaszpontot elköltöztessék Okinaváról, sőt, lehetőség szerint akár az ország területétől is. Április végén százezres tüntetésen követelték a helyiek a kormánytól választási ígéreteik betartását, ám Tokió és Washington közötti tárgyalások nem a Japán Demokratikus Párt számára kielégítő eredménnyel zárultak, így a második világháború után létesített légibázist csak a sziget déli részére helyezik át. Ez általános felháborodást váltott ki Okinaván és a DPJ koalíciós partnere, a pacifista szociáldemokraták körében.

A 63 éves kormányfő lemondása azóta folyamatos téma volt a japán sajtóban, de a párton belül is szóba került a váltás lehetősége, főként a közelgő választások miatt. A DPJ szerdai rendkívüli ülésén végül Hatojama bejelentette lemondását, bár egyelőre nem tudni, mikor távozik posztjáról. Lehetséges utódjaként a jelenlegi kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, Kan Naotó, a külügyminiszter Okada Kacuja és Maehara Szeidzsi közlekedési minisztert emlegetik Tokióban. Hatojama a negyedik miniszterelnök volt négy év alatt Japánban.