Ámokfutó lövöldöző ölt meg 12 embert Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Tizenkét embert megölt és kéttucatnyit megsebesített szerdán Nagy-Britannia három part menti városában egy férfi. A lövöldöző az utolsó helyszínről is elmenekült, a rendőrség nagy erőkkel kezdte keresni. Délután kettőkor holtan találtak egy férfit, feltehetően a lövöldözőt.
Vágólapra másolva!

Fegyveres ámokfutó kezdett lövöldözni az északnyugat-angliai Cumbria megye egyik part menti városában, Whitehavenben a szerda délelőtti órákban, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ből és Conistonból is érkezett jelentés halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokról. Szemtanúk a BBC-nek azt mondták: az elkövető kocsijával végighajtott a városokon, és pisztollyal lőtt ki az ablakon.

A rendőrök szerint az elkövető mindegyik támadás esetében az 52 éves Derrick Bird, egy helyi taxisofőr volt, aki egy szürkés, ezüstös színű Citroennel menekült el a helyszínről. A rendőrség felhívta a környéken lakók figyelmét, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat, amíg a hatóságok nem adnak részletesebb tájékoztatást az ügyben. A rendőrség nagy erőkkel, helikopterek bevetésével kezdte keresni a férfit.

A rendőrség előbb azt jelentette, hogy Bird az autóját hátrahagyva gyalog menekült tovább. Délután kettőkor a rendőrök egy halott férfit találtak Cumbria megyében, Seascale és Lake District között, feltételezik, hogy Derrick Bird az - írja a Guardian rendőrségi forrásokra hivatkozva. A holttest mellett egy fegyvert is találtak a rendőrök.

A BBC riportere azt jelentette, hogy Whitehavenben összesen 11 lövés dördült, de információját a rendőrök sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták. A hírek először legalább négy halottról és több sebesültről szóltak. David Cameron brit kormányfő a parlament alsóháza előtt ez alapján azt mondta: Meg tudom erősíteni, hogy legalább öt ember meghalt a Cumbria megyében történt lövöldözésben.

Derrick Bird vállalkozó volt, hosszú ideje taxisként dolgozott, ismerősei a Guardiannak csendes, kedves emberként írják le, és megrökönyödéssel fogadták a történteket. A BBC tudósítása szerint az első lövések egy taxiállomáson dördültek el, az első áldozat a feltételezett ámokfutó kollégája volt. "Egyszerűen nem értem, mi történt" - mondta a helyi taxis cég vezetője.