Vágólapra másolva!
A BP vezérigazgatója elismerte, hogy a cég nem volt eléggé felkészült arra, hogy kezelje a Mexikói-öbölben történt olajkitörést. A cégtől amerikai politikusok azt követelik, hogy ne fizessen osztalékot, amíg tart a kármentesítés, miközben Amerika-szerte tüntetésekre készülnek a cég ellen az emberek.
Vágólapra másolva!

Nem voltak teljesen felkészültek a Deepwater Horizon olajfúróplatform katasztrófájára - ismerte el a BP brit olajcég vezérigazgatója Tony Hayward. A Financian Timesnak nyilatkozó Hayward szerint jogosak a társaságot ért kritikák, amiért nem volt jól felszerelve ahhoz, hogy kezeljenek egy 1500 méteres mélységben történő olajfolyást. Azt mondta, új technológiákat kell kifejleszteniük, ahelyett, hogy évtizedekkel ezelőttieket alkalmazzanak.

A Mexikói-öblöt április 20. óta szennyező olajkút miatt amerikai politikusok azt követelik a társaságtól, hogy függessze fel a részvényei után járó osztalék kifizetését, amíg nem derül ki, mennyibe fog kerülni a cégnek a kármentesítés. Az biztos, hogy annak a hat homokgátnak a költsége, amelyekkel Louisiana egyedülálló mocsárvilágát akarják megóvni, 360 millió dollár (81 milliárd forint) lesz majd, amelyet a cég fizet, és ezzel az összeggel az olajszennyezés miatti költség eléri az 1,4 milliárd dollárt.

Eközben a társaság továbbra is igyekszik elállítani az olajfolyást. Most azon dolgoznak, hogy távirányítású tengeralattjárókkal elvágják a sérült olajcsövet és bedugaszolják. Ez a folyamat szerdán megakadt, amikor az egyik távirányítású gyémántvágó megszorult. Ezt emiatt visszahívták, és helyette egy másik vágógéppel próbálkoznak. A próbálkozás sikere kérdéses.

Tüntetések

A céggel szemben egyre nagyobb az elégedetlenség, nem csak kormányzati körökben. Az USA 50 városában, Floridától Seattle-ig, Washingtontól Hawaiig tüntetéseket szerveznek Seize BP (Kapd el a BP-t!) címmel. A csütörtökön kezdődő megmozdulások résztvevői azt követelik, hogy fagyasszák be az olajtársaság vagyonát - jelentette a CNN.

A térségbeli időjárás változása miatt egyre több olajra számítanak Mississippi, Alabama és Florida partjainál. A terjedő olaj miatt kiterjesztették annak a területnek a nagyságát, ahol tilos halászni a Mexikói-öbölben. Jelenleg már az öböl területének 37 százalékán tilos a halászat az olaj miatt. A szennyezés terjedését egyre nagyobb aggodalommal figyelik Mexikóban is.