Elhunyt az acehi függetlenségi mozgalom alapítója

Vágólapra másolva!
Meghalt Hasan di Tiro, az indonéziai Aceh tartomány függetlenségi mozgalmának alapítója. Mozgalma 29 évig vezetett polgárháborút a kormány ellen, amelyben 15 ezer ember vesztette életét, mielőtt a felek a 2004-es ázsiai cunami után békét kötöttek.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Hasan di Tiro, a zömében muszlimok lakta indonéziai tartomány, Aceh függetlenségi mozgalmának alapítója. A 84 éves férfi tüdőfertőzésben hunyt el Banda Acehben, a tartomány fővárosában, egy nappal az után, hogy visszakapta indonéz állampolgárságát - jelentette a BBC.

Di Tiro alapította a Szabad Aceh Mozgalmat (GAM) 1976-ban. A tartomány függetlenségéért fegyverrel harcoló mozgalom 29 éven keresztül állt hadban az indonéz kormánnyal. A harcokban összesen 15 ezer ember vesztette életét. A konfliktusnak végül 2005-ben vetettek véget a felek, a pusztító 2004-es ázsiai cunami után. A mozgalom lemondott a függetlenségről és fegyvereiről, részleges autonómiáért cserébe.

Di Tiro 1979-ben, nem sokkal a polgárháború kitörése után Svédországba menekült, és onnan irányította a mozgalmat. 2008-ban tért haza, és most szerdán kapta vissza állampolgárságát.