Vágólapra másolva!
Egy speciális tölcsérszerű szerkezettel 10 000 hordónyi olajat tud begyűjteni a BP a Mexikói öbölben a megrongálódott fúrótoronynál - mondta Tony Hayward, a cég vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP
Forrás: AFP

Pénteken egy speciális sapkát helyeztek a Mexikói öbölt szennyező, megsérült fúrótorony víz alatti tetejére, amely feladata, hogy tölcsérként gyűjtse össze a víznél könnyebb fajlagos súlya miatt a felszín felé törő olajat - írja a BBC.

A torony tulajdonos BP vezérigazgatója szerint 10 000 hordó olajat képes összegyűjteni a szerkezet, ami több mint az előzetesen becsült. Korábban ugyanis a napi 12-19 ezer hordó felét gondolták begyűjthetőnek. A vezértigazgató a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy "miközben itt beszélünk, a gyűjtősapka 10 000 hordó olajat termel ki". Szerinte ez a mennyiség a kiáramló olaj nagy részét jelenti.

Tony Hayward azt az ígéretet tette a BBC-nek, hogy a BP helyreállítja az öböl eredeti állapotát. A kijelentés merész lehet, ugyanis a balesetet nemrég az Egyesült Államok történetének legnagyobb természeti katasztrófájaként írták le. "Eltüntetjük az olajat, helyreállítjuk a környezeti károkat és visszahozzuk az öböl partját olyan állapotúra, amilyen volt az eset előtt" - mondta.