Újabb gátak szakadtak át Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Ezreket szólítottak fel a hatóságok, hogy keressenek biztonságos helyeket, miután újabb gátak szakadtak át Lengyelországban. A Visztula még csak ezután tetőzik Varsóban, és újabb esők várhatók.
Vágólapra másolva!

Újabb gátak szakadtak át hétfőn Lengyelországban, ahol a heves esőzések miatt újra árad a Visztula. Varsóban szerdára várják a tetőzést, az Odera mentén viszont már javul a helyzet. A Visztulán levonuló második árhullám a tűzoltóság és a katonaság több napos erőfeszítései ellenére gátakat tört át, falvakat és szántóföldeket árasztva el. A hatóságok ezreket szólítottak fel arra, hogy keressenek biztonságos helyet maguknak.

Jelenleg a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre délre fekvő Sandomierz környékén a legrosszabb a helyzet. A víz házakat árasztott el a közeli településeken, a vidék egyik kulcsfontosságú, kétezer embert foglalkoztató üzemét Sandomierzben azonban sikerült megóvni. Előrejelzések szerint a hét közepétől ismét rosszra fordul az idő, Varsóban azonban már szerdán 7,8 méteren tetőzhet a Visztula.

Az Odera mentén ugyanakkor már javul a helyzet. A folyó a várakozások szerint 515 centiméteren tetőzhet, ez 60 centivel alatta marad a májusi áradásnak. A május eleje óta tartó áradások eddig 22 ember életét követelték Lengyelországban.

Forrás: EPA
Kattintson a képre és nézze meg az árvízről készült galériáinkat!