Fico pártja erős többség nélkül nyerhet Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A legtöbb felmérés szerint a Robert Fico vezette Smer nyeri a szlovák parlamenti választásokat, de ha az ellenzéki pártok összeszövetkeznek, többséget szerezhetnek együtt a parlamentben. Ráadásul az egyik intézet szerint Fico egyik szövetségese, Vladimir Meciar pártja kieshet a szlovák nemzetgyűlésből.
Vágólapra másolva!

A két utolsó közvélemény-kutatás eredménye szerint is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyeri a szombati parlamenti választást Szlovákiában, de a mai koalíciónak egyik felmérés szerint sem lesz többsége a törvényhozásban. A pozsonyi Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség június elején készült felmérésének eredménye szerint a Smer támogatottsága egy hónap alatt csökkent. Most a Smert a megkérdezettek 29,1 százaléka támogatta. Az előző, május elején készített felméréshez viszonyítva ez 5,2 százalékos csökkenést jelent.

A második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) áll 15,9 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 12,8 százalékkal. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,8 százalékos népszerűséggel a negyedik helyen áll. Rajtuk kívül még három párt jutna be a parlamentbe: a Híd-Most 7,1 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) 5 százalékkal, ami egyben a bejutáshoz szükséges parlamenti küszöb.

Egy felmérés szerint kieshet Meciar pártja

Ha ilyen eredmény születne, akkor a jelenlegi koalíciós pártok, illetve a mai ellenzék között a mandátumok megoszlása a 150 tagú parlamentben 89:61 lenne az ellenzék javára. A parlamentben hét párt foglalna helyet, kiesne a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). A választásokon a megkérdezettek 61 százaléka kívánt részt venni. Így tehát a kis pártok eredményein izgulhat Fico a kiegyenlített erőviszonyok miatt.

Az MVK ügynökség szintén június elején készült felmérése szerint a pártok támogatottsági sorrendje a következő: Smer 32,3 százalék, SDKU 13 százalék, SaS 11,5 százalék, KDH 10,6 százalék, SNS 6,2 százalék, HZDS 5,9 százalék, MKP 5,6 százalék, Híd 5,2 százalék. A parlamentbe e felmérés szerint nyolc párt jutna be, köztük a HZDS is. A mai koalíció és az ellenzék közötti mandátumarány 74:76 lenne, ami minimális ellenzéki többséget jelent.

Szlovákiában szombaton tartják a parlamenti választásokat. Kampánycsend ezúttal már nincs, így a pártok kampányolása folytatódik. Kivételt csak a választóhelyiségek jelentenek, ahol tilos a kampányolás. Ivan Gasparovic államfő a közmédiákban elhangzott üzenetében aktív részvételre szólította fel a polgárokat. Az elnök egyetlen pártot sem említett, de miután kiemelte a nemzeti elkötelezettség és a szociális érzékenység szükségességét, mindenki előtt világossá vált, hogy Robert Fico miniszterelnök pártjának támogatására buzdított.