Nyugodtan folyik a választás Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Szombaton reggel elkezdődött Szlovákiában a parlamenti választás. A szavazás este tíz óráig tart, nyugodt körülmények között és incidensek nélkül folyik. Délig a vezető politikusok többsége leadta a szavazát, Robert Fico miniszterelnök feleségének azonban problémája volt a szavazólappal. Idén Szlovákiában nincs kampánycsend, egyedül a választási helyiségekben nem szabad kampányolni.
Vágólapra másolva!

Szombaton reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szlovákiában. Az este tíz óráig tartó parlamenti választáson 4,3 millió szlovákiai választópolgár választhat18 párt és mozgalom közül. A választás nyugodt körülmények között, incidensek nélkül folyik.

Összesen hét-nyolc párt esélyes arra, hogy bejusson a 150 tagú parlamentbe. A győzelemre a közvélemény-kutatások szerint messze a jelenleg kormányzó koalíció legerősebb pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legesélyesebb: 29-35 százalék közötti eredményt jósolnak neki. (A szlovákiai választás előtt készült elemzésünket itt találja.) A körülbelül 300 ezer szlovákiai magyar választó szavazataiért elsősorban két párt verseng: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most polgári párt. A parlamenti küszöb Szlovákiában Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.

A szlovákiai választásokon minden szlovák állampolgár szavazhat, aki a választások napján betölti 18. életét. Az a szlovák választópolgár, akinek tartós lakhelye külföldön van, postán már leadhatta szavazatát. Az idén 568 külföldön élő személy élt ezzel a lehetőséggel. A külföldi szlovák nagykövetségeken szavazni nem lehet. A választó személyi igazolványa felmutatásával szavazhat az állandó lakhelye szerinti szavazókörzetben, ha azonban kiváltotta választói igazolványát, Szlovákia bármely választási körzetében leadhatja voksát.

Az idei szlovákiai választás újítása, hogy ezúttal nincs kampánycsend, a választás napján is lehet kampányolni. Mindössze annyi korlátozás van, hogy tilos a kampányolás a választási helyiségekben, illetve nem szabad már új előrejelzéseket közölni.

Délig a legtöbb vezető politikus leadta a szavazatát. "A változás kéznyújtásra van" - mondta Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió (SDKU) választási listavezetője, miután a Pozsonyhoz közeli Dunasápon szavazott. Szerinte ez a választás egyben népszavazás is arról, hogy Szlovákiában folytatódni fog-e a közpénzekkel való felelőtlen politika vagy az ország újra a régió "gazdasági tigrisévé" válik. Azt mondta az SDKU választási kampánya nem volt konfrontatív, s bízik abban, hogy ezt a lakosság is megértette.

Fico a felesége borítékja miatt panaszkodott

Robert Fico kormányfő, a Smer elnöke Pozsonyban szavazott. A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap honlapjára a délutáni órákban felkerült egy videofelvétel a Fico házaspár szavazásáról, amelyen jól látható és hallható, amikor a kormányfő a saját szavazófülkéjéből átszól a feleségének: "Tedd el a táskádba". Ezt követően Fico a feleségére néz, és mosolyog.

"Rossz viccnek tartom, hogy a pártlistákat tartalmazó borítékból, amelyet a választási helyiségben a feleségem átvett, hiányzott a Smer listája" - mondta újságíróknak Fico. Eva Nakládalová, a helyi választási bizottság elnöke szerint ha ez így volt, akkor az bizonyára véletlen műve. Megjegyezte: eddig senki sem panaszkodott, hogy hiányzott volna valamelyik lista a borítékból, és ugyanakkor senki sem tudhatta, hogy éppen ez a boríték kerül majd Fico feleségének a kezébe. A problémát rendezték. "Szerintem a legvalószínűbb az, hogy a kormányfő felesége manipulált a listákkal" - kommentálta a helyzetet Ivan Weiss, a központi választási bizottság helyszínen lévő képviselője.

Csáky Pál biztos abban, hogy az általa vezetett Magyar Koalíció Pártja (MKP) jobb eredményt ér el a választásokon, mint a Híd. "Ez természetes, ez nem kérdéses" - mondta Pozsonypüspökin, amikor elhagyta a szavazóhelyiséget. "Bizom abban, hogy ma végez a jelenlegi kormánykoalíció és lezárjuk a szlovák történelem szomorú fejezetét. Bízom abban, hogy javul a helyzet, a politikai kultúra és Szlovákia újra az Európai Unió megbecsült tagja lesz. És javulhat a szlovák-magyar viszony is" - tette hozzá Csáky.

Bugár Béla, a Híd elnöke Somorján szavazott. "A mai parlamenti választás egészen más, mint 2006-ban. Hatalmas a várakozás, hogy megváltozik a kormányzás stílusa" - mondta Bugár, aki korábban majdnem egy évtizeden át az MKP-t vezette. Az esetleges koalíció esélyeket illetően azt mondta: "Ami a jövőbeni koalíciót illeti, nem zárom ki az együttműködést az MKP-vel sem, természetesen bizonyos feltételek tiszteletben tartása mellett."

"Szlovákia válaszúthoz érkezett. Bízom, hogy jó döntést hozunk, és a helyes utat választjuk" - nyilatkozta Pozsonyban Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke.

Slota magyarok nélküli kormányt remél

Ján Slota bízik abban, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) eredménye kétszámjegyű lesz. "Remélem, hogy a szlovák nemzet felébredt és helyesen szavazott, hogy a jövőbeni kormány szlovák kormány legyen, magyar szubjektumok nélkül" - mondta Slota, aki Zsolnán szavazott. Pavol Paska, a parlament elnöke (Smer) azt mondta, hogy a választási kampány utolsó szakasza nagyon eldurvult, és ezért szerinte az ellenzék a felelős. "Mi nem valami ellen, hanem valamiért hadakoztunk. Az utolsó szakaszban azonban össztűz ellen kellett védekeznünk" - mondta Paska.

A négy évvel ezelőtt (2006) megtartott legutóbbi parlamenti választást a Smer nyerte 29,14 százalékkal (50 képviselő). További sorrend: SDKU 18,36 százalék (31), SNS 11,73 százalék (20), MKP 11,69 százalék (20), HZDS 8,79 százalék (15), KDH 8,31 (14). A választási részvétel 54,67 százalék volt. Az idén nagyjából hasonló szintű részvétellel számolnak az elemzők.