Visszafogottan várják Slotáék a választási eredményeket

Vágólapra másolva!
Visszafogott körülmények közt készülődött szombat este a szlovák választások eredményváró rendezvényére a nacionalista SNS párt. A helyszínen lévő újságírók szerint négy évvel ezelőtt sokkal nagyobb ünnepségre készültek, bár a helyszínen megjelent Jan Slota pártelnök idén 10 százalék fölötti eredményre számít. A magyar Híd-Most párt Slotáéknál jóval trendibb rendezvényt tart Pozsony másik végében, amit azonban elmoshatnak a város fölött gyülekező viharfelhők.
Vágólapra másolva!

Negyed órával a Szlovákiai választások urnazárása előtt megérkezett a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) székházába Jan Slota pártelnök. Slota csupán pár percre állt meg az őt váró újságírók gyűrűjében, és azt mondta, kétszámjegyű eredményre számít, vagyis pártja szerinte legalább 10 százalékos eredményt fog elérnni. Közölte: ha ő nem lesz kormányon, akkor biztos benne, hogy magyar párt viszont bekerül a választások után felálló koalícióba. A nyilatkozat után Slota kérdésekre nem válaszolt, és egyszerűen továbbment - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója.

A négy évvel ezelőttinél sokkal visszafogottabb külsőségek közt készült választási eredményváró rendezvényére a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - mondták a párt székházában az [origo]-nak helyi újságírók. A pozsonyi székházban a 2006-os szlovák parlamenti választásokon mindenkit felengedtek a felső emeletre ünnepelni, idén azonban csak egy kis utcára nyíló helyiséget nyitottak meg a nyilvánosság számára - jelentette a helyszínről tudósítónk.

A kis szobában este 7 órakor a lézengő újságírók mellett még csak egy Junoszty-tévé méretével vetekedő kis képernyő árulkodott a szombati választásokról, amely meglehetősen hangyás képpel közvetíti a szlovák választási műsort. A pártszékházba az utolsó pilanatig nem érkezett meg sem Jan Slota SNS elnök, sem a párt többi vezetője. Szlovákiában a szavazóhelyiségek este 10-kor zárnak, Jan Slotát pedig 9 órára várták a székházhoz, de még ehhez képest is késett.

Slota a helyszínen lévő újságírók szerint szombaton azt nyilatkozta, hogy még az utolsó pillanatban, a szavazás napján is kampányolni fog. A pártelnök repülőgéppel járta Szlovákiát, hogy szavazásra buzdítsa híveit. Korábban azt ígérte, hogy Révkomáromba is elmegy, ahol reggel egy ismeretlen kalapáccsal rongálta meg az SNS által emelt Trianon emléktáblát, az [origo] információi szerint azonban kora délutánig ez nem történt meg (a rongálásról itt olvashat részletesen).

Az SNS visszafogottságával ellentétben hangos rendezvényre készült a Híd-Most szlovákiai magyar párt, amelynek eredményváró rendezvényén Ini Kamoze Here Comes the hot stepper című, néhány évvel ezelőtti slágerének ütemeit visszhangozták Pozsony külvárosának szürke irodaházai. Az [origo] tudósítója által meglátogatott pártok rendezvényei közül a Pizzeria Ciao nevű étteremben és az előtte emelt sörsátorban tartott rendezvény tűnt a legtrendibbnek: az asztalok a Híd-Most narancssárga-fehér színeiben pompáztak, és mindenütt csinos, kiskosztümös hostessek buzgolkodtak, és koktáéokat osztogattak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kis eredményváró terem az SNS székházában

A szombati szlovákiai választás egyik kérdése, hogy az alig egy éve alakult, a listáján szlovák és magyar politikusokat is indító pártnak sikerül-e bekerülnie a parlamentbe. A legfrissebb közvélemény-kutatások 5 és 7 százalék közötti eredményt jósoltak a Híd-Mostnak, a pártnál pedig láthatóan ünnepléshez készültek. Ennek azonban keresztbe tehet, hogy Pozsony felett sötét viharfelhők gyülekeztek, és este 9-kor már el is eredt az eső.

Az SNS központjában várakozó újságírók között időközben az a pletyka terjedt, hogy az idei szlovák választások részvételi aránya rendkívül magas, jóval megelőzi a legutóbbit választásokét. Hivatalos részvételi adatokat este 10-ig a választási iroda nem publikál, az [origo]-nak azonban egy pozsonyi szálloda recepciósa is azt mondta, hogy amikor ő kora délután szavazott, a körzetében már 40 százalékos volt a részvétel. Ez a recepciós szerint meglepően magas arány.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Híd-Mostnál jobb a hangulat

(A szlovák választások tétjéről és esélyeiről elemző cikkünkben, itt olvashat részletesen).