Fico pártja kapott kormányalakítási megbízást

Vágólapra másolva!
Erkölcsi kérdésnek nevezte Ivan Gasparovic szlovák államfő, hogy a parlamenti választás győztesét kérje fel kormányalakításra. Gasparovic felkérése után Robert Fico pártja, a Smer próbálhat meg kabinetet alakítani. Fico azonban közölte: kész az ellenzéki szerepre, sőt koalíciós társa, Jan Slota is tisztában van a hatékony koalíció esélytelenségével.
Vágólapra másolva!

A szlovák államfő vasárnap bejelentette, hogy Robert Ficónak, a szombati parlamenti választás győztesének, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökének kíván kormányalakítási megbízatást adni. "Erkölcsi kérdésnek tekintem, hogy az kapjon lehetőséget a kormányalakításra, aki azt leginkább megérdemli, aki megnyerte a választásokat" - jelentette ki Ivan Gasparovic.

Hozzátette, vasárnap, de legkésőbb hétfőn találkozik Robert Ficóval, és egyeztetnek a helyzetről. Gasparovic kifejtette: amennyiben Fico kísérlete nem jár sikerrel, a konkrét helyzet függvényében dönt a további lépésekről.

Fico jelezte, kész a koalíciós tárgyalásokra, de akár az ellenzéki szerepre is. "Teszek egy nagyon gyors kört, és ha látom, hogy nem megy, teret adunk a jobboldalnak" - mondta. Pártja választási eredményével elégedett, mert szerinte a kormányzás után nagyobb támogatást ért el, mint négy évvel ezelőtt ellenzékből.

Még Slota szerint is kérdéses a kormányalakításuk

A Szlovák Televízió vasárnapi vitaműsorában a jobboldali pártok képviselői is teljesen elfogadhatónak nevezték, hogy az államfő előbb a Smernek ad megbízást kormányalakítási kísérletre. A négy párt most is kijelentette: csak egymással szövetkeznek, Ficóval nem. A műsorban az eddig koalíciós Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota sem adott nagy esélyt arra, hogy Ficóval együtt kormányt alakíthasson.

Peter Horváth szlovák politológus a pozsonyi köztévének utalt arra: Gasparovic szociális és nemzeti szemléletmódjából is következik, hogy előbb a a szociáldemokrata Ficót kéri fel. A második megbízatási időszakát töltő elnököt egyébként tavaly éppen a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt támogatásával választották újra.

A választások összességében a Robert Fico vezette kormánykoalíció bukását hozták. Ugyan nyerni tudott a Smer Ficóval az élén, de Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártjával együtt sincs annyi képviselői helyük, amennyi az ellenzék parlamentbe került négy pártjának. A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, a SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

Az MKP mellett kiesett a parlamentből Vladimir Meciar - Fico koalíciójában is szerepet játszó - pártja, a HZDS-LS. Az [origo] szombati pozsonyi tudósítását itt olvashatja.