Tavasszal válhat nyílttá a román-magyar határ

Vágólapra másolva!
Rábólintott az Európai Parlament a Románia és Bulgária felkészüléséről szóló jelentésre, vagyis a két ország a tervek szerint, jövő tavasszal csatlakozhat a schengeni övezethez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellenőrzés nélkül, szabadon átjárható lesz a román-magyar határ.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön nagy többséggel megszavazta a Románia és Bulgária schengeni felkészülését értékelő közbenső jelentést - közölte az Európai Néppárt frakciójának magyar csoportja. Ez azt jelenti, hogy Románia és Bulgária 2011 tavaszán csatlakozhat a schengeni-övezethez, feloldva ezzel a román-magyar határ ellenőrzését is.

Gál Kinga magyar néppárti képviselő, a témával foglalkozó bizottság alelnöke a szavazást megelőző vitához írásban leadott állásfoglalásában üdvözölte, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozási menetrendjének teljesülése éppen 2011 tavaszára, a magyar soros uniós elnökség időszakára eshet. Gál szerint a schengeni térség további bővítése pozitív és minden eszközzel támogatandó, mert ez az európai uniós tagság kézzelfogható előnyét jelenti a polgárok mindennapjaiban.

"Különösen fontosak a schengeni vívmányok nekünk, az új tagállamok polgárainak, akiknek évtizedeken keresztül kellett elszenvednünk az egymástól való elzártságot. Ezért örömöt jelent számomra, hogy a közeljövőben a magyarországi schengeni külső határok egy újabb szakasza, egy további szomszédos tagállam, Románia viszonylatában is leomolhat, és a határ mindkét oldalán élő polgárok, így a másfél milliós erdélyi magyarság is részese lehet a határok nélküli Európának" - írta a képviselő.