Megizzasztották a BP vezetőjét a kongresszusi meghallgatáson

Vágólapra másolva!
Közel hét órán át faggatták az olajszennyezésről a BP olajtársaság vezetőjét a csütörtöki kongresszusi meghallgatáson, ahol a képviselők többek között a biztonsági előírások megsértésével vádolták a BP-t. A cég vezetője ugyan nagyon sajnálja a történteket, de a felelősséget nem vállalta, és egy sor kérdésre nem adott választ.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszus előtt kellett számot adnia a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáról csütörtökön Tony Haywardnak, a BP olajtársaság vezetőjének. A vizsgálóbizottság tagjai kemény kérdésekkel alaposan megizzasztották Haywardot, akit médiaszakemberek készítettek fel a szereplésre. A közel hét órán át tartó vallatáson Hayward rendszeresen kitért a kérdések elől, hárította a felelősséget, és többször visszautasította az ettől csak egyre dühösebb képviselők konklúzióit - jelentette a BBC tudósítója.

Henry Waxman, az energetikai bizottság elnöke bevezetőjében azt állította, a BP egyre többet spórolt a költségeken, és ez vezetett Deepwater Horizon nevű olajfúró április 20-i katasztrófájához. A fúrótorony előbb kigyulladt, majd felrobbant, a balesetben 11 ember meghalt, a tengerfenéken lévő kút biztonsági szelepe pedig megsérült, ezért már 59 napja ömlik belőle a nyers olaj a Mexikói-öböl vizébe. A BP több módszerrel próbálta már elállítania szivárgást, eddig sikertelenül, legoptimistább előrejelzésük szerint is legalább augusztusig várni kell a végleges megoldásra. Az olajszennyezés az Egyesült Államok legnagyobb természeti katasztrófája, ami már Barack Obama népszerűségét is megtépázta.

A képviselők azt mondták Haywardnak, hogy a társaság több tízezer oldanyi dokumentumában egy szemernyi jelét sem látták annak, hogy a cég akár a legkisebb figyelmet fordította volna a fúrótorony problémáira. "A vizsgálatok alapján egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy valaki a költségeket a biztonság elé helyezte volna. Ha kiderül, hogy volt ilyen, cselekedni fogunk" - válaszolta erre Hayward, aki többször arra hivatkozva nem válaszolt, hogy még nem zárultak le a vizsgálatok.

A képviselőket az is felháborította, amikor a vezető kijelentette, hogy ő egyáltalán nem is tudott a fúrótoronyról egészen addig, amíg áprilisban azt nem jelentették neki, hogy sikeres fúrásokat végeztek ott. "Évente több száz kutat fúrunk világszerte" - magyarázkodott az értetlenkedő képviselőknek. Bár hosszasan bizonygatta, hogy három éve, mióta ő áll a cég élén, mindent megtettek a biztonság növelésére, és addig nem fognak nyugodni, amíg el nem takarítják az olajat a Mexikói-öbölből, a képviselőket nem sikerült megnyugtatnia, különösen mert a speciális technikai kérdésekre sem tudott nekik választ adni.