Fico pártja a házelnöki posztra pályázik

Vágólapra másolva!
Robert Fico szerint ha pártja, a Smer ellenzékben kerül, akkor jár nekik a szlovák parlament házelnöki posztja.
Vágólapra másolva!

"Amennyiben a kormány és a végrehajtó hatalom kialakításánál következetesen alkalmazzák az arányosság elvét, akkor ugyanolyan következetességgel kell eljárni a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában is - jelentette ki Robert Fico a szlovák rádió szombati vitaműsorában.

A szlovák kormányfő, a Smer párt elnöke hozzátette, hogy a választáson 35 százalékos eredményt elérő pártot, amelyet ellenzékbe kényszerítenek, megilleti a nemzeti tanács elnökének tisztsége.

Fico egyúttal közölte, igényt tartanak több parlamenti bizottság vezetésére is. Szerinte a Smer hasonlóan jogot formál azoknak az ellenőrző szerveknek - például a Közbeszerzési Hivatal - a vezetői tisztségeire is, amelyeket az eddigi kormány alatt az ellenzék töltött be. Arról Fico nem nyilatkozott, hogy ő maga szeretne-e a parlament elnöke lenni, vagy valaki mást képzel el ebben a tisztségben. Megjegyezte: egyelőre még nem döntötte el, hogy a jövőbeni ellenzéki párt vezetőjeként mihez kezd.

Fico még próbálkozik

A Smer majdnem 35 százalékkal megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást. Miután azonban nincs megfelelő, a kormányalakításhoz szükséges mandátumszámmal rendelkező koalíciós partnere, nem képes többségi kormányt alakítani. Ivan Gasparovic hétfőn tíz napot adott Ficónak, hogy megpróbálkozzon a kormányalakítással. Fico ismételten megerősítette, hogy folytatja próbálkozásait és szerdáig élni akar a lehetőséggel.

Vitapartnere, Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint Fico kísérlete felesleges időhúzás. Megerősítette, hogy a négy jobboldali párt egyike sem kíván koalícióra lépni a Smerrel. Figel szerint a négy párt - Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió, KDH, Szabadság és Szolidaritás, Híd - eltökélt abban, hogy közösen alakít kormányt. Koalíciójuknak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.