Jövő nyáron vonják ki az amerikai csapatokat Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Jövő nyáron megkezdi csapatainak kivonását Afganisztánból az Egyesült Államok - erről beszélt egy tévéműsorban a Fehér Ház személyzeti főnöke. Szerinte a dátummal mindenki egyetért, a katonai vezetés is. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya megerősítette vasárnap, hogy jövő nyáron megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból. Rahm Emanuel, a Fehér Ház személyzeti főnöke egy tévéműsorban azt mondta: az amerikai elnök által kijelölt csapatkivonási határidő - 2011 júliusa - nem fog változni. Hozzátette, ezt a határidőt nemcsak a politikai, de a katonai vezetés is helyesli, beleértve Robert Gates védelmi minisztert, Michael Mullent, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét és David Petraeus tábornokot, az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokát.

A kilencedik éve tartó afganisztáni katonai művelet az Egyesült Államok leghosszabb háborúja. Jelenleg az amerikai elnök utasítására az ottani csapatok megerősítése folyik, június elején újabb bonyolult hadműveletek kezdődnek Kandahárnál, miközben a tálib lázadók is erősítik soraikat. Az afgán háborúban elesett amerikai katonák száma nemrég lépte át az ezret.