Vágólapra másolva!
Már hetekkel azelőtt szivárgott a kitörésgátló egyik alkatrésze, hogy robbanás történt a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró-platformon - állította egy dolgozó a BBC-nek. A szivárgó berendezést nem javították meg, hanem átkapcsoltak egy másikra.
Vágólapra másolva!

Hibát észleltek már hetekkel a végzetes robbanás előtt a Mexikói-öblöt beszennyező, Deepwater Horizon olajfúró-platform kitörésgátlójában - jelentette a BBC. Tyrine Benton, a végzetes balesetet szenvedett olajfúró-platform brit hírcsatornának nyilatkozó dolgozója szerint a kitörésgátló egyik hidraulikus és elektronikus műszereket egyaránt tartalmazó irányító berendezésében - amely gyakorlatilag a biztonsági rendszer agya - észleltek olajfolyást. Ez a berendezés vezérli azokat a hatalmas nyírófejeket, amelyek baj esetén elvágják a vezetéket és elzárják a kitörő olaj útját.

A dolgozó szerint a problémát jelezték a vezetésnek, de a meghibásodott berendezést nem javították ki, hanem helyette átkapcsoltak egy másik, hasonló irányítóra. Ha ugyanis meg akarták volna javítani, akkor egy időre le kellett volna állítani a fúrást - állította Benton. A fúrás költségei ekkor napi félmillió dollárra rúgtak.

A BP szerint a berendezés üzemeltetése az olajfúró-platform tulajdonosának, a Transoceannak feladata volt, míg a Transocean azt állítja, hogy a biztonsági berendezést sikeresen tesztelték mielőtt munkába állították volna.

Az amerikai képviselőház olajfolyással foglalkozó bizottságának vezetője, a demokrata Henry Waxmann azzal vádolja az olajtársaságot, hogy spórolásból figyelmen kívül hagytak több biztonsági előírást. Ezt a cég tagadja.

A platformon április 20-án történt, 11 ember halálát követelő robbanás során nem kapcsolt be a kitörésgátló és hatalmas mennyiségű nyersolaj ömlött ki a Mexikói-öbölbe, amelynek csak egy részét tudják felfogni. A becslések szerint 2,1-3,6 millió hordó (300-600 millió liter) olaj ömlött ki a vízbe.