Az ellenség teheti zsebre az amerikaiak pénzét Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok által az afganisztáni katonai szállítmányok biztosítására fizetett dollármilliók egy része a tálib lázadókhoz kerül. Ráadásul a fontos útvonalakat biztosító hadurak már-már zsarolják a szállítókat, ha azok nem fizetnek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas üzlet az amerikai konvojok biztosítása Afganisztánban. A jórészt vizet, élelmet és muníciót szállító kamionokat afgán biztonsági cégek védik, amelyeknek havonta körülbelül 4 millió dollárt fizet ki az USA - írja a BBC egy amerikai kongresszusi jelentésre hivatkozva.

Egy kongresszusi bizottság hónapokat töltött a cégek kapcsolatainak felderítésével, és az általuk hétfőn publikált jelentés kimondja: a biztonsági megállapodások sértik a védelmi minisztérium előírásait.

A jelenleg hatályos szerződések értelmében az USA többszáz ellátó kamionja mozog Afganisztánban és biztosítja az utánpótlást az amerikai bázisok számára. Az Afganisztánon és Pakisztánon keresztül vezető útvonalak számos lehetőséget kínálnak a csalásra és a korrupcióra, amiknek haszonélvezői a lázadók - írja a Foxnews.

A veszélyes zónákon áthaladó kamionokat a jelentés szerint az afgán cégek többnyire úgy biztosítják, hogy lefizetik az utakat ellenőrzésük alatt tartó hadurakat. "A konklúzió egyszerű: azok a szállítmányozási vállalatok, amelyek fizetnek a haduraknak, védelmet kapnak, amelyek viszont nem fizetnek, azokat nagy valószínűséggel megtámadják. Ezért nagyjából mindenki fizet." - írja a jelentés.

Jelenleg nyomozás folyik az egyik legnagyobb cég, a Watan Risk Management ellen is, amely az afgán elnök, Hamid Karzai két unokatestvérének tulajdonában van. A jelentés megemlíti, hogy a cég kapcsolatban áll egy Ruhullah nevű hadúrral, aki saját hatszáz fős seregével Afganisztán legfontosabb útvonalát, a Kabult Kandahárral összekötő sztrádát ellenőrzi. Ruhullah elmondta a nyomozóknak, hogy havonta 3500 amerikai kamiont biztosít és ezért 5,2 millió dollárt kap.

Egy másik biztonsági cég arról számolt be a bizottságnak, hogy nem csak a hadurak a kedvezményezettjei ennek a pénznek, hanem azok a helyi tálib lázadók vagy afgán rendőrségi és katonai vezetők is, akiknek a területein a konvojok áthaladnak. A cég havonta 1000-10 000 dollárt fizet ezeknek az embereknek.

A nyomozást azért kezdeményezték, mert az USA költségei emelkedni kezdtek Afganisztánban, és felvetődött, hogy a pénz egy része esetleg az ellenség kezére jut. Az amerikai hadsereg katonai nyomozó hatósága az AP hírügynökségnek megerősítette, hogy már folyik egy katonai vizsgálat is az ügyben. Egyes amerikai republikánus politikusok éppen ezért kritizálták a kongresszusi bizottság munkáját, mert az szerintük kockáztatja a katonaság saját nyomozásának sikerét. Szerintük a kongresszusi vizsgálatban résztvevők nem készítettek felvételeket a tanúk vallomásairól, akik ráadásul most nem hajlandóak együttműködni a Pentagonnal.