Obama hazarendelte a beszólogatós tábornokot

Vágólapra másolva!
Visszarendelték Washingtonba Stanley McChrystal tábornokot, az afganisztáni NATO csapatok főparancsnokát, mert több kormányzati politikusról is tett bántó megjegyzéseket. A tábornok például árulással vádolta a kabuli nagykövetet. McChrystaltől magyarázatot várnak Washingtonban.
Vágólapra másolva!

Visszarendelték Washingtonba Stanley McChrystal amerikai tábornokot, az afganisztáni NATO csapatok főparancsnokát. A tábornoknak személyesen kell magyarázkodnia egy pénteken a Rolling Stone magazinban megjelenő cikk miatt, amelyben ő és közeli tanácsadói - katonáktól szokatlanul - több vezető amerikai politikusról is nyíltan megmondják a véleményüket.

A Rolling Stone magazin munkatársai több héten át követték a tábornokot és bizalmas tanácsadóit, hogy elég információt gyűjtsenek a portréja megrajzolásához. A cikk a magazin pénteki számában fog megjelenni, de már most hatalmas vihart kavart a benne szereplő kijelentések miatt. McChrystal több amerikai politikust is megkeresett, és előzetesen bocsánatot kért tőlük a cikkben közöltek miatt.

A BBC szerint McChrystal egyik tanácsadója azt mondja a cikkben, hogy a tábornok nagyot csalódott Barack Obamában, amiért az elnök első találkozásukkor szinte semennyire nem ismerte őt. McChrystal emellett önkényesnek nevezi azt a dátumot, amelyet az amerikai elnök az afganisztáni haderők kivonásának megkezdésére javasolt.

Korábban volt már vita emiatt Obama és McChrystal között. A tábornok tavaly ősszel többször nyilvánosan is hangoztatta, hogy sokkal több katonára van szüksége az afganisztáni hadművelet sikeréhez, miközben azonban a Fehér Ház még a követendő stratégiáról tárgyalt. Obama végül csak hónapok múlva egyezett bele 30 ezer új katona Afganisztánba vezénylésébe azzal a feltétellel, hogy 2011-ben elkezdik kivonni őket.

A Rolling Stone-cikkben McChrystal azt is elmondja, hogy úgy érzi, Karl Eikenberry kabuli amerikai nagykövet elárulta őt. Állítólag Eikenberry megkérdőjelezte a McChrystal által kért csapaterősítést azért, hogy később ne legyenek emiatt kellemetlenségei. "Itt van valaki, aki a történelemkönyvek miatt védi a hátát. Így ha veszítünk, majd hivatkozhat arra, hogy én megmondtam" - idézi a tábornokot a cikk részleteit ismertető BBC.

A tábornok amiatt is magyarázkodni kényszerült, hogy katonái szójátékokat űztek Joe Biden alelnök nevével. Korábban Biden is ellenezte McChrystal csapatnövelési kérelmét, és egy kevesebb erőforrást igénylő terroristaellenes stratégiát követett volna.

Egyelőre még nem derült ki, hogy a tábornok mennyi időre tér vissza az Egyesült Államokba, de egy, a brit Guardiannak nyilatkozó NATO-hivatalnok szerint McChrystal úgy gondolja, hogy az azonnali bocsánatkérésekkel már jórészt rendezte az ügyet. A NATO szóvivője sajnálatosnak titulálta a cikket, de azt mondta, hogy Anders Fogh Rasmussen főtitkár továbbra is támogatja McChrystal tábornokot,mint a NATO-egységek parancsnokát.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hétvégén jelentette be, hogy több katonai vezető, köztük McChrystal szerint is jó irányba haladnak a dolgok Afganisztánban. Gates szerint ugyanakkor korai még arról beszélni, hogy hány katonát fognak kivonni 2011-ben. Mindenesetre Rahm Emanuel, a Fehér Ház kabinetfőnöke szerint a 2011-es kivonulási dátum "szilárd".