Vihar, özönvíz és ítéletidő tombolt a környező országokban

Vágólapra másolva!
A környező országokban is komoly károkat okoztak az elmúlt napok heves esőzései, Romániában, Horvátországban és Boszniában is településeket öntöttek el a megáradt patakok. Romániában halálos áldozata is volt az ítéletidőnek, Horvátországban az állatokat menekítik az árvíz elől, Boszniában pedig helikopterekkel mentik az embereket az elárasztott településekről.
Vágólapra másolva!

Egy nő meghalt, egy fiatal férfi eltűnt és több száz otthon megrongálódott kedden Románia több térségében a heves esőzések miatt pusztító áradásokban - közölte a katasztrófavédelmi főfelügyelet. Az ítéletidő által leginkább sújtott Kolozs (Cluj) megyében, Apahida faluban egy 84 éves nő megfulladt a háza udvarán. Egy 23 éves férfit elsodort az ár, amikor Marótlaka (Morlaca) falu közelében autózott. A gépkocsi két másik utasát a csendőrök és a tűzoltók kimentették.

Kolozs megyében több mint háromszáz házat, több hidat és több száz hektár termőföldet rongált meg az árvíz. A szomszédos Bihar megyében 280 embert kellett elővigyázatosságból kitelepíteni otthonából a Sebes-Körös áradása miatt. Az áradások mintegy harminc települést sújtottak az ország tíz megyéjében, a hatóságok narancsszínű riasztást adtak ki több észak-romániai megyében, a figyelmeztetés szerda délutánig van érvényben.

Horvátországban szintén súlyos károkat okozott a vihar hétfőn és kedden: Zágrábban két embert kórházba kellett szállítani, mert megsérültek a viharban. Egy idős férfira rádőlt egy építkezés kerítése, egy fiatalembert pedig lezuhanó faágak sebesítettek meg. A széltől letépett ágak és cserepek 40 gépkocsit is megrongáltak a horvát fővárosban.

Az orkánerejű szél kidöntött 15 távíróoszlopot, és több tucat fát. A pusztítás miatti anyagi kár felmérése még folyik. Horvátország más részein is rossz idő van, az északkeleti országrészben a huzamosabb ideje zuhogó esőtől megáradtak a folyók és patakok, s több száz falusi ház került víz alá. A vidék lakói magasabban lévő helyekre terelik az állataikat, hogy megmentsék őket a vízbefulladástól.

Az ítéletidő Boszniát sem kerülte el, az ország északi részén több mint 1500 házat öntött el az ár. A Banja Lukától 20 kilométernyire fekvő Celinacban volt a legnehezebb helyzet, ahol félezer ház került víz alá. Mintegy húsz családot kitelepítettek otthonából. A tízezer lakosú településen kora délután óta nincs áramszolgáltatás.

"Valóságos katasztrófa történt. Egyfolytában esik, a víz nem folyik el és a helyzet egyre aggasztóbb" - mondta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, aki a károk felmérése céljából a településre utazott. A boszniai szerb kormány helikoptereket bocsátott a polgári védelem rendelkezésére a mentéshez.

Az északkeleti Bihactól az északnyugati Bijeljináig minden települést érintett az árvíz, több tucatnyi lakost kellett kimenekíteni otthonukból. Az ár sok utat megrongált vagy eltorlaszolt, egyes falvak teljesen elszigetelődtek a külvilágtól.