Népirtás gyanújával tartóztattak le egy nőt Hollandiában

Vágólapra másolva!
Elfogtak Hollandiában egy 1998 óta ott élő, ruandai származású nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a szélsőséges hutuk közé tartozott, és részt vett az 1994-es ruandai népirtásban. Szerdán bíróság elé állítják.
Vágólapra másolva!

Hollandiában letartóztattak egy 63 éves asszonyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az 1994-es ruandai népirtásban. A holland ügyészség kedd este adott hírt a letartóztatásról, és az idős asszonyt már szerdán a hágai kerületi bíróság elé állítják. Az asszony szemtanúk szerint a hutu törzsbeli szélsőségesek közé tartozott. 1998-ban érkezett Ruandából Hollandiába családegyesítés keretében, és hat éve szerezte meg a holland állampolgárságot.

A kis közép-afrikai államban 1994-ben három hónap leforgása alatt legalább 800 ezer embert mészároltak le szélsőséges hutuk a tuszi kisebbség soraiból, illetve a gyűlölködésre és öldöklésre nem kapható, mérsékelt hutuk közül. A tömeggyilkosság előzménye az volt, hogy április 6-án, máig tisztázatlan körülmények között lezuhant a Juvénal Habyarimana hutu elnököt szállító repülőgép. A hutu többség hangadói nyomban a tuszikat vádolták az elnöki gép lelövésével, és rádión keresztül bosszúra hívták fel a hutu milíciákat. A heteken át tartó mészárlásnak az emigráns tuszikat tömörítő Ruandai Hazafias Front vetett véget, miután Paul Kagame által vezetett csapatai Ugandából bevonultak Ruandába.

Utóbb a francia igazságszolgáltatás nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Paul Kagame későbbi ruandai elnök közeli munkatársai ellen, akiknek állítólag szerepük volt Habyarimana elnök repülőgépének lelövésében. Ruanda 1994 óta több ízben is azzal vádolta a nemzetközi közösséget, hogy nem tesz kellő erőfeszítéseket a népirtás ma is szabadlábon lévő elkövetőinek kézre kerítése érdekében.