AI: Éhségsztrájkot kezdtek a Szlovákiában befogadott guantanámói rabok

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkkal tiltakozik rossz tartási körülményei ellen az a három korábbi guananámói rab, akiket Szlovákia fogadott be idén januárban. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a volt rabokat napi egy órás séta kivételével bezárva tartják, és hónapok óta nem rendeződött a jogi státuszuk sem.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkot kezdett az idén januárban Szlovákiába szállított három volt gauantanámói fogoly - közölte csütörtökön az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet pozsonyi képviselete az egyik fogolyra hivatkozva. Az egyiptomi származású Adel Fattouh Al-Gazzar a szervezet szerint felhívta őket, és azt mondta, hogy elégedetlenek a körülményeikkel és a bánásmóddal. Az AI ugyan személyesen nem tudja felvenni a kapcsolatot az egykori guantanámói rabbal, de ellenőrizte, hogy a volt foglyok listáján szerepel ilyen név.

A volt rabok az Amnesty International szerint a dél-szlovákiai Medve községben működő befogadó állomáson élnek, a többiektől elszigetelve. Az egyórás séta kivételével az egész napot az ággyal és mosdóval ellátott szobáikban kell tölteniük. Elégedetlenek az étkeztetéssel is, mert nélkülözi a vallási előírásokat. Körülbelül havonta felkeresi őket egy hivatalból kirendelt jogász, de - mint mondják - egyelőre semmi érdemlegeset nem tudtak meg a jogi státuszukkal és a sorsukkal kapcsolatban.

Az Amnesty International úgy tudja, hogy Pozsony korábban lakhatást és munkahelyet ígért a volt raboknak, valamint azt, hogy hozzátartozóik is felkereshetik őket. Ennek ellenére jogi helyzetük öt hónappal Szlovákiába kerülésük után sem változott.

A szlovák belügyminisztérium bevándorlási hivatala a hírre reagálva közölte, hogy a foglyoknak nincs okuk a tiltakozásra. Magas szintű ellátásban részesülnek, étkeztetésük során vallási szokásaikat is figyelembe veszik. Zajlik jogi státuszuk meghatározása, és aszerint, hogy milyen döntés születik, integrálják őket az ország társadalmába, sőt, várhatóan hozzátartozóikkal is együtt élhetnek majd.