Előretörnek a szintetikus drogok az ENSZ szerint

Vágólapra másolva!
Kevesebb kokaint szívnak az USA-ban, de egyre többet Európában az ENSZ szerint. A világszervezet drogügyi irodája szerint a globális kokainfogyasztás csökken, a szintetikus drogok viszont egyre népszerűbbek, ezek fogyasztói hamarosan többen lesznek, mint a kokainisták és heroinisták összesen.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább a szintetikus drogok - például az amfetamin - felé fordulnak a drogfogyasztók a hagyományos szerekkel, a kokainnal, opiátokkal szemben - derül ki az ENSZ éves drogjelentéséből. A szervezet szerint a tendenciák arra mutatnak,hogy hamarosan többen fognak szintetikus drogokat fogyasztani, mint kokaint, ópiumot és heroint együttvéve.

A nemzetközi szervezet drogügyi irodája (UNODC) szerint például az USA-ban jelentősen visszaesett a kokainfogyasztás, bár Európában megduplázódott a fogyasztók száma az utóbbi tíz évben: a forgalom mértéke már megközelíti az amerikai szintet.

Emiatt a dél-amerikai drogkartellek új szállítási útvonalakat építettek ki Nyugat-Afrikán keresztül, és a csempészet számos fejlődő országban okoz politikai bizonytalanságot. "A kokaint szippantó európaiak miatt ősi erdőket irtanak ki az Andok országaiban, Afrikában pedig kormányok korrumpálódnak" - idézte a BBC az UNDOC igazgatóját, Antonio Maria Costát.

A kokaintermelés azonban a növekvő európai igény ellenére globális szinten visszaeső tendenciát mutatott az elmúlt 3 évben. A szervezet becslései szerint 12-18 százalékkal állítanak elő kevesebbet a szerből - elsősorban a termelő országok hatóságai szigorú fellépésének köszönhetően -, és ugyancsak visszaszorulóban van a heroinfogyasztás. Idén jelentős esést várnak az ópiumtermelésben (a heroin alapanyaga) az afgán mákmezőket tizedelő gombafertőzés miatt

Növekszik ugyanakkor a drogfogyasztás a fejlődő országokban. Kelet-Afrikában a heroinisták száma emelkedett, Nyugat-Afrikában a kokainfogyasztóké. Miközben Európában stagnál vagy csökken az ecstasyt szedők száma Ázsiában egyre népszerűbb ez a szintetikus drog.