Visszahelyezték az olajfogó sapkát a sérült kútra a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Tíz órán át akadály nélkül ömölött az olaj újra a Mexikói-öbölbe, mielőtt a BP vissza tudta helyezni a sérült kútra az olajfogó sapkát. Az Obama-kormány továbbra is fenntartaná az olajfúrási moratóriumot.
Vágólapra másolva!

Visszahelyezte szerdán az olajfogó sapkát a Mexikói-öbölben felrobbant olajkútra - jelenetette a BP olajtársaság. Az olajfogó sapkát azért kellett eltávolítani, mert egy mélytengeri robot szerdán nekiütközött a berendezésnek. A kútból naponta 30 és 60 ezer hordó olaj közötti mennyiség ömlik ki, amiből a sapka naponta 16 ezer hordónyit fog fel - írja a BP. A baleset miatt tíz órán át szabadon ömlött az olaj a tengerbe.

Kedden Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró hatályon kívül helyezte Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett. Feldman szerint az elnöki tilalom szemlátomást abból a téves feltételezésből született, hogy amennyiben egy olajfúró platformon baleset történt, akkor a többi, mélytengeri fúrást végző vállalat és platform is veszélyt jelent.

Néhány órával a bírói döntés után Ken Salazar belügyminiszter már bejelentette: az elkövetkező napokban új moratóriumot hirdet a mélytengeri fúrásokra, és ez már új információkat fog tartalmazni a mélytengeri fúrásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról, s eloszlat minden kétséget a tilalom szükségességével kapcsolatosan.

Az Obama-kormányzat csütörtökön megfellebbezte a hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalom érvénytelenítéséről szóló törvényszéki döntést, és arra kérte az ügyben eljáró New Orleans-i bírót, hogy halassza el a moratórium feloldását. Az igazságügyi minisztérium beadványában azzal érvelt, hogy a bírósági döntés végrehajtásának elhalasztása közérdeket szolgálna, kizárná ugyanis egy újabb olajkitermelési baleset lehetőségét mindaddig, amíg folyik a vita az új biztonsági berendezések és eljárások szabványosításáról.

Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra a Deepwater Horizon balesete után. A tilalom miatt szünetel az olajkitermelés 33 öbölbeli olajfúró platformon, ami havonta több százmillió dolláros veszteséget jelent a létesítményeket működtető vállalatoknak és a kiszolgáló cégeknek. Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat vállalat, amely az olajfúró platformok ellátásával, az olajmunkások szállításával, illetve más, olajiparral összefüggő szolgáltatásokat végez. Keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

A Mexikói-öbölben április 20-án robbant föl a BP olajtársaság Deepwater Horinon nevű olajfúrótornya, amelyen 11 munkás vesztette életét. A torony alatti mélytengeri olajkútból azóta is ömlik az olaj a tengerbe, súlyos ökológiai katasztrófát okozva a Mexikói-öböl térségében.