Az éj leple alatt bontották le a Sztálin-szobrot a diktátor szülővárosában

Vágólapra másolva!
Elbontották Sztálin bronzszobrát a szovjet diktátor grúziai szülővárosában - írja a BBC. A szobrot a körülötte folyó körüli viták miatt éjjel, titokban vitték el: a volt Szovjetunió területén utolsónak tartott nagyméretű Sztálin-szobor múzeumba kerül.
Vágólapra másolva!

Titokban, az éj leple alatt bontották le Joszif Sztálin egykori szovjet diktátor 6 méter magas bronzszobrát Sztálin szülővárosában, a grúziai Gori főterén - írja a BBC. A szobor helyére a város a 2008-as orosz-grúz háború áldozatainak akar emlékművet állítani.

A szobor eltávolítását a városi hatóságok nem jelentették be előre, ezért a helyiek pénteken meglepetten tapasztalták, hogy a hatalmás talapzaton már nem áll semmi. Egy helyi újságíró a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a grúz rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy a tudósítók lefilmezzék a szobor elbontását. Az emlékmű megítélése meglehetősen vegyes Goriban, ahol a lakók egy része még mindig büszke Sztálinra, a város szülöttére.

A Sztálin-szobor sorsáról a közelmúltban komoly viták folytak, a jelenlegi hatalom támogatói az eltávolítását sürgették. Grúzia kulturális minisztere, Nika Rurua a szobor lebontása után közölte: "Sztálin politikai bűnöző volt, aki bevezette a Vörös Hadsereget Grúziába 1921-ben, és ezzel gyakorlatilag megszállta az országot". A miniszter szerint "Sztálin egyszerűen elpusztította Grúzia legjobb részeit", mivel etnikai alapú autonóm területeket hozott létre az országban, amelyek szerinte máig problémát jelentenek az országban.

Amikor Grúzia 1991-ben függetlenné vált, a tömegek országszerte ledöntötték Sztálin és Lenin szobrait, de Goriban több száz ember gyűlt össze, hogy megvédje az ottani szobrot. A BBC szerint ezt tartották az utolsó nagyméretű Sztálin-szobornak, amely az 1950-es évek óta eredeti helyén maradt a volt Szovjetunióban.

Zviad Hmaladze, Gori város tanácsának elnöke szerint a szobor egy Sztálin-múzeumba kerül. A BBC szerint bar nagy Sztálin-szobrok már nincsenek a köztereken, kisebb szobrokat a mai napig állítanak a volt Szovjetunió területén, legutóbb a második világháború befejezésének 65. évfordulójára rendezett májusi ünnepségeken.