Az elmaradt ígéreteket kérte számon Obama a G8-ak vezetőitől

Vágólapra másolva!
A fejlett országok be nem tartott ígéreteit bírálta a G8 országok kanadai csúcstalálkozóján Barack Obama amerikai elnök és James Cameron brit kormányfő. A legfejlettebb ipari országok öt éve 50 milliárd dollárt ajánlottak a fejlődő országok támogatására, de sokan nem tartották be a vállalásokat.
Vágólapra másolva!

A fejlődő országok támogatására tett ígéretek betartását szorgalmazta pénteken az amerikai elnök és a brit kormányfő a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport kanadai csúcstalálkozóján. Barack Obama amerikai elnök szerint a nyolcak "hitelessége múlik azon, hogy a tagok betartják-e ígéreteiket" - áll a Fehér Ház közleményében. David Cameron brit kormányfő újságírók előtt úgy fogalmazott: "Csalódást keltő, amikor a világ vezetői vállalásokat tesznek, de nem tartják magukat ezekhez. Gondoskodnunk kell arról, hogy teljesüljenek az ígéretek."

A G8 csoport 2005-ben vállalta, hogy 2010-ig 50 milliárd dollárt fordít a fejlődő országok támogatására. Becslések szerint az elmaradás 18 milliárd dollár. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada maradéktalanul eleget tett az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célok elnevezésű akcióterve keretében tett vállalásoknak, Olaszország azonban semmit sem teljesített, Németország, Franciaország és Japán pedig az ígért összegnél kevesebbet fordított a millenniumi célokra a ONE nemzetközi civil szervezet adatai szerint.