Vágólapra másolva!
Észak-Koreát és Iránt bírálták a G8-országok vezetői szombaton Kanadában. A torontói csúcs második napján elsősorban biztonsági kérdésekkel foglalkoztak. A csúcstalálkozó ellen több ezren tüntettek.
Vágólapra másolva!

Irán és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai G8-csúcs második napján - írja a BBC. A csúcs résztvevői hivatalos közleményben ítélték el Észak-Koreát, amiért márciusban elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, és ezzel 46 tengerész halálát okozta. Az orosz ellenállás miatt azonban nem sikerült elfogadni egy keményebb megfogalmazást tartalmazó nyilatkozatot.

Miután pénteken elsősorban a pénzügyi kérdésekkel foglalkoztak a csúcs résztvevői - Egyesült Államok, Kanada, Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Oroszország és Japán - szombaton a biztonsági ügyek kerültek sorra. Iránt felszólították arra, hogy folytasson átlátható párbeszédet nukleáris programjáról. Foglalkoztak gázai helyzettel is, amelyet tarthatatlannak neveztek, és felvázoltak egy ötéves tervet az afganisztáni kivonulásról. Afganisztánnak öt éven belül olyan haladást kell elérnie, hogy nagyobb felelősséget vehessen magára az ország biztonságának megvédésében, ebben a G8-országok támogatják.

A G8 vezetői kötelezték magukat arra is, hogy "integrált és egyeztetett" akcióval lépnek fel a terrorizmus ellen - áll a nyolc ország által kiadott külön nyilatkozatban.

Egy amerikai hírügynökség szerint azért kerültek előtérbe a politikai ügyek, mert kiderült, hogy a gazdasági válságból való kilábalás módszereiben nem tudnak közös nevezőre jutni. "Sajnos nincs közös állásfoglalásunk sem a bankadóról, sem a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az egyeztetés után. Nicolas Sarkozy francia elnök a nyolcak tanácskozását követő G-20 értekezletén ugyanerről azt mondta, hogy "szükség van egy keret megállapodásra a bankok megadóztatásához, és ez meg is lesz" "Abban mindeni egyetértett, hogy a legjobban eladósodott és leginkább deficites országoknak csökkenteniük kell a hiányukat. Azt is elhatároztuk, hogy egyeztetjük a válsághoz való hozzáállást" - tette hozzá.

A fejlett és a fejlődő országok (G-20) vezetőinek csúcstalálkozója ellen több ezren tüntettek Torontóban, több száz rendőrt vezényeltek az utcákra, leállították a közlekedést és lezárták a belvárosba vezető utcákat. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, a feketébe öltözött, maszkos anarchisták betörték egy bank és több más épület ablakait, és felgyújtottak egy rendőrautót. A mentők szóvivője szerint legalább hárman megsebesültek.

A G8 következő csúcsértekezlete a jövő tavasszal lesz Nizzában.