Meghalt a leghosszabb ideig szolgáló amerikai szenátor

Vágólapra másolva!
Hétfő hajnalban elhunyt Robert Byrd az USA leghosszabb ideig szolgáló szenátora. A demokrata párti politikus 1953-ban lett először képviselő, azóta egyetlen választást sem veszített el. 92 éves volt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt az USA történetének leghosszabb ideig szolgáló képviselője - jelentette a CNN. A 92 éves, demokrata párti Robert Byrd 1959-től kezdve folyamatosan tagja volt a szenátusnak, de előtte hat évig kongresszusi képviselő is volt. Az amerikai törvényhozás történetében előtte még senki nem szolgált le kilenc teljes ciklust a szenátusban. A Nyugat-Virginiát képviselő Byrd több mint 57 évig volt tagja az amerikai törvényhozásnak, soha egyetlen választást sem veszített el.

Az ékesszólásáról híres, és a szenátus szabályait és történetét kívülről fújó Byrd a CNN szerint több mint 18 ezer alkalommal szavazott, és mindenki másnál több alkalommal töltött be vezető pozíciókat az amerikai felsőházban. 2003 óta ő volt a szenátus korelnöke, 2006-tól a leghosszabb ideje szolgáló szenátor, és tavaly november óta ő a leghosszabb ideje szolgáló törvényhozó is.

Az anyja korai halála miatt nagynénje és nagybátyja által felnevelt Byrd lelkes hegedűjátékos volt, és csak 1984-ben szerzett diplomát. Az 1940-es években a fehér felsőbbrendűséget hirdető Klu Klux Klan tagja volt, amelyet később "hallatlanul nagy hibának" nevezett, de 1964-ben mégis a faji alapú megkülönböztetést eltörlő törvény ellen szavazott. 2001 után George Bush egyik leghangosabb kritikusa lett, akit háborúi miatt veszélyesnek és meggondolatlanak, tartott.

Négykötetes műben dolgozta fel a szenátus történetét, rendre kivette a részét a szövetségi költségvetés kidolgozásában, őrködött a szenátus eljárásjoga felett, de mindenek előtt saját állama, Nyugat-Virginia érdekeit védte - írta róla a Washington Post.

A szenátort a múlt héten szállították kórházba, a CNN szerint eredetileg hőgutával és kiszáradással, de egészségi állapota gyorsan tovább romlott. Hétfő hajnalban hunyt el a washingtoni Inova Fairfax kórházban.