Csapdákkal teli terepre merészkedett a Híd

Vágólapra másolva!
Nagy lehetőség, de sok kockázatot rejt magában a többségében magyarokból álló Híd nevű párt számára a szlovákiai kormány felépítése. A pártnak sok kérdésre lesz befolyása, de olyan fontos döntésekből maradhat ki szinte teljesen, mint például az oktatás. A kisebbségi terület felügyelete például fontos a szlovákiai magyarság miatt, de oda tartozik a cigányság integrációja is, amiben nehéz látványos eredményt elérni.
Vágólapra másolva!

"Minden egyes tárca ugyanolyan fontos, elégedettek vagyunk a nekünk adott minisztériumokkal" - mondta az [origo]-nak a Híd - Most szlovákiai párt alelnöke, Simon Zsolt, miután a formálódó szlovák kormánykoalíció megállapodott a minisztériumok elosztásáról. A négypárti koalícióban legkisebb, többségében magyar párt a tervek szerint két minisztériumot kap a 13-ból. Hozzá kerül a mezőgazdasági és a környezetvédelmi tárca, de ezek mellett a Híd adhatja a kisebbségi ügyekért felelő miniszterelnök-helyettest, valamint a közlekedési tárca egyik államtitkárát is. Simon Zsolt a posztok ismeretében közölte: "nem az a legfontosabb, hogy ki hol fog ülni és hogy mi melyik tárcákat kaptuk, hanem hogy a koalíció meg tudja valósítani azt a kormányprogramot, amiben megállapodtunk".

"Ez a leosztás a magyaroknak nem előnyös" - reagált a koalíciós megállapodásra Öllös László politológus, a szlovákiai Fórum Társadalomkutató Intézet elemzője. Öllös az [origo]-nak azt mondta, hogy ebben a felállásban a magyar párt kiszorult több olyan minisztériumból is, ahol államtitkári szinten érdemes lett volna megjelennie. A koalíciós pártok ugyanis abban állapodtak meg, hogy két kivétellel minden párt "tiszta minisztériumokat" kap, ahol a minisztert és az államtitkárt is ugyanaz a párt adja: így lehetetlenné vált, hogy a magyarok megjelenjenek olyan minisztériumokban, ahol a miniszteri címre nyilvánvalóan nem volt esélyük.

"A Hídnak lehetett volna államtitkárja olyan, a magyarok számára fontos tárcáknál, mint a kultúra, az oktatás vagy az egészségügy" - mondta Öllös, aki szerint 5-6 államtitkári címet is "ki lehetett volna tárgyalni". Mivel azonban a koalíció úgy döntött, hogy nem lesznek vegyes minisztériumok, ezeken a területeken a Híd nem fog tudni közvetlenül intézkedni. Öllös szerint a megállapodás azért sem szerencsés a Hídnak, mert a többségében magyar pártnak nem okozott volna problémát, ha az ő minisztereinek más pártok államtitkáraival kellett volna együtt dolgozniuk.

Várható választás volt

Az [origo] által megkérdezett szlovákiai politológusok ugyanakkor mind egyetértettek abban, hogy a Hídnak juttatott minisztériumokban is nagy lehetőség rejlik a magyar kisebbségek érdekeinek érvényesítésére, nem véletlenül kapta ezeket a minisztériumokat korábban többször is magyar párt. "Nem jelentéktelen posztok ezek kisebbségi szempontból, de sok múlik azon, hogy mennyire tudják őket kihasználni" - mondta Kis József, a Szlovák Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének munkatársa, aki szerint a minisztériumokban megnyíló állások és hivatalok például lehetőséget adnak a magyar középosztály erősödésének.

Kis szerint valószínűsíthető, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumot a Híd már a koalíciós egyeztetések kezdetén is magának akarta. A politológus úgy emlékszik, Simon Zsolt alelnök már a választások alatt is egyértelművé tette, hogy ismét agrárminiszteri posztra pályázik (Simon volt már agrárminiszter 2002 és 2006 között). A párt a szlovák lapok értesülése szerint környezetvédelmi miniszternek Sólymos Lászlót tenné meg, aki - Kis szerint - az új generációt képviseli a pártban. Kis az [origo]-nak azt mondta, hogy Sólymos előtérbe helyezése is előre eldöntött lépés lehet, hiszen a pártban oda kellett arra figyelni, hogy "ne csak a régi politikai garnitúra jöjjön vissza, hanem a fiatalok is teret kapjanak".

Tipikus magyar tárcák

Az agrárminisztérium azért fontos a magyar kisebbségnek, mert jellemzően Dél-Szlovákiában erős a mezőgazdaság, és a magyarok jelentős része él ebből, illetve a hozzá kötődő feldolgozóiparból - állították az [origo] által megkérdezett politológusok. Kis József szerint például nem mindegy, hogy hogyan osztják majd a mezőgazdasági támogatásokat, EU-s pénzeket és a kölcsönöket. A politológus szerint itt a Hídnak nagyon figyelnie kell arra, hogy ne keveredjen korrupcióba, ne a rokonoknak és barátoknak osztogasson, de szerinte "ha objektívan csinálják, már azzal is sokkal jobban járnak a magyar gazdák, mint eddig".

A környezetvédelmi minisztérium haszna már kevésbé egyértelmű, Petőcz Kálmán politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője például az [origo]-nak azt mondta, hogy az nyilván kompromisszum eredménye. "Én nem becsülném le, de azt látni kell, hogy nem lehet a koalícióban a legkisebb pártnak a maximumot kiharcolnia" - fogalmazott Petőcz. Öllös László szerint ugyanakkor a korábban már két ciklusban is magyar kézbe adott környezetvédelmi minisztérium is nagy befolyást és lehetőséget jelent a legkülönfélébb települési beruházásoknál, például szennyvíztisztítók és egyéb környezetvédelmi fejlesztések forrásainak elosztásánál.

Egyedül viselt felelősség

A koalíciós tárgyalások jelenlegi fázisában a Híd pozíciói közül a legnagyobb bizonytalanság a pártnak ígért kisebbségi és emberi jogi miniszterelnök-helyettes személye körül van. A poszt ugyanis eddig érdemi hatáskörök nélküli, koordinációs jellegű tisztség volt, és Bugár Béla, a Híd elnöke már a tárgyalásokon közölte, hogy pártja csak akkor kéri, ha valódi jogokat adnak hozzá. Öllös László szerint jelenleg a pártok arról egyeztetnek, hogy a miniszterelnök-helyettes dönthessen a kisebbségeknek szánt kulturális támogatásokról, de ennek valódi súlyát csak a következő költségvetés mutatja majd meg. Az egyeztetéseken az is felmerült, hogy az oktatásügy kisebbségekre vonatkozó részét adnák át ide, de a politológus szerint ez elvetélt ötlet.

A Híd leendő miniszterelnök-helyettesének azért sem lesz könnyű dolga, mert a kisebbségügyi terület Szlovákiában "nagyon hálátlan és nehéz poszt" - mondta Kis. A posztot korábban betöltő Csáky Pált, a parlamentből kieső Magyar Koalíció Pártjának elnökét korábban többször bírálták, mert állítólag előnyben részesítette a magyarokat a többi kisebbséghez képest - emlékezett Kis, hozzátéve, hogy ilyen poszton többek közt a romák helyzetét is meg kell oldani, amiben "nehéz bármi pozitívumot elérni és felmutatni".

Az eredményekért való küzdelem és a kizárólagos felelősség nem csak a kisebbségi területen, de két minisztériumában is nyomni fogja a Híd vállát, hiszen a területekért a következő kormányban egyedül ők felelnek majd - tette hozzá Öllös László. Mivel a minisztériumokban az államtitkárt és a minisztert is a Híd adja, neki kell helyt állnia a témák országos szintű kezelésében: "vagyis nem csak a magyarok problémáival kell foglalkozniuk, hanem például ha Árvában történik valami környezetvédelmi katasztrófa, azt is nekik kell tudni kezelni" - mondta.