Parlamenti alelnöknek jelöli Bugárt a Híd

Vágólapra másolva!
A magyar-szlovák Híd párt hétfőn döntött azokról a posztokról, amelyet a koalíciós megállapodás alapján betölthet az új szlovák kormányban. Rudolf Chmel korábbi magyarországi nagykövetet jelölik miniszterelnök-helyettesnek, a pártelnököt, Bugár Bélát pedig a parlament alelnökének javasolják.
Vágólapra másolva!

Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete lesz az új szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes - így döntött a magyar-szlovák Híd párt országos tanácsa hétfőn Somorján.

A Híd még két tárcát birtokol majd az új szlovák kormányban. A mezőgazdasági minisztérium vezetőjének Simon Zsoltot, a tárca korábbi vezetőjét jelölte a párt. A környezetvédelmi tárca vezetőjéről nem született döntés, miután a tárca ideiglenesen megszűnt, s csak néhány hónap múlva újítják fel.

Chmel és Simon is a tavaly alakult Híd alelnökei. A párt harmadik alelnöke, Ivan Svejna a Kereszténydemokrata Mozgalomhoz (KDH) került, az új jogkörökkel megerősített közlekedési minisztérium egyik államtitkára lesz. Az országos tanács arról is döntött, hogy Bugár Béla pártelnököt a parlament alelnökének jelölik. A személyi ügyekben meghozott döntésekről Bugár még a nap folyamán tájékoztatta Iveta Radicová kijelölt miniszterelnököt.

Az új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotja. A négy szlovák jobbközép párt szombaton egyezett meg véglegesen a koalíciós szerződésről. Végleges megállapodás született mind a kormányzati tárcák, mind a parlamenti tisztségek elosztásáról. A koalíciós szerződést a négy párt képviselői kedden délután írják alá Pozsonyban.

A hét végén lezárult a vita az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes jogköreinek kibővítéséről is. Ezt a posztot a Híd párt kapta, s miután pénteken nem volt elégedett a jogkörök gyakorlásának lehetőségeivel, a koalíciós tárgyalásokat megszakították.

A miniszterelnök-helyetteshez kerül a nemzetiségi kultúra és az iskolaügy, amelyek eddig az illetékes tárcáknál voltak. Hozzá kerül az emberi jogi osztály is, amely eddig a kormányhivatalhoz tartozott. A szlovák parlament alakuló ülését csütörtökre hívták össze. Egyelőre nem tudni, mikor áll fel ténylegesen az új kormány.