Nem hordhatnak focista frizurát az iráni férfiak

Vágólapra másolva!
Az iráni kulturális minisztérium katalógusba rendezte azokat a férfi hajviseleteket, amelyeket elfogadhatónak tartanak. Az Elvis-hajat és a nyolcvanas évek divatját támogatják, a focista frizurát és a divatos nyugati stílusokat viszont tiltják.
Vágólapra másolva!

Megszabadítaná a "dekadens nyugati fazonoktól" az iráni férfiak fejét az iráni kulturális minisztérium, ezért katalógusba rendezték azokat a frizurákat, amelyek megfelelnek a kormány elvárásainak. A kulturális minisztérium hajviseleti útmutatóját egy kormányzatilag engedélyezett teheráni hajshow-n mutatták be - írja a Telegraph. A brit lap tudósítóját a régi fodrászüzletek kirakatára emlékeztették a bemutatott képek.

A katalógus tiltja a lófarkat, az elöl rövid, hátul hosszú focistafrizurát vagy például a gondosan beállított tüskés hajat, de engedélyezi az Elvis-frizurát és a 80-as években divatos, homlokba hulló frufrut is. A prospektusban szereplő modellek szinte kivétel nélkül gondosan borotváltak, csak az egyik férfinek van kecskeszakálla - ez a Telegrap szerint azért fontos, mert korábban ezt a viseletet sem nézték jó szemmel a konzervatív vallási vezetők.

Iránban az elmúlt években állítólag több fodrászatot bezárattak vagy megbüntettek azért, mert nyugati stílusú hajakat ajánlottak vagy vágtak a vendégeiknek - írja a Telegraph. A lap szerint az iráni rendőrség rendszeresen végez erkölcsi ellenőrzéseket, és feltartóztatják a rövid felsőt vagy túl lenge fejkendőt viselő nőket, illetve a sportos, tüskés hajat vagy túl bő farmert viselő férfiakat.