Idő előtt hazajönnének a hajóbalesetet szenvedett diákok

Vágólapra másolva!
Eredetileg még két hétig tartana a Delaware folyón balesetet szenvedett magyar diákok amerikai programja, de az iskola igazgatója szerint többen is az idő előtti hazatérés mellett döntöttek. A magyar konzul a helyszínre utazott, és ha kell, segítséget nyújt a hazatéréshez. A helyi hatóságok csütörtök este feladták a két eltűnt magyar utáni kutatást.
Vágólapra másolva!

Többen szeretnének idő előtt hazautazni a Philadelphiában hajóbalesetet szenvedett magyar diákok közül - tájékoztatta pénteken az MTI-t Hansági Károly, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója. Hansági a szülőktől úgy tudja, hogy nem egy fiatal szakítaná meg - eredetileg még két hétig tartó - kinti tartózkodását, és már kapcsolatba is léptek a biztosítóval. Pontos számot azonban nem tudott mondani.

Helyi idő szerint szerdán délután ütközött uszállyal a Delaware folyón egy városnéző hajó, amelyen 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt. Ennek keretében tettek kirándulást egy vízibusszal, amely egy idő után műszaki hiba miatt megállásra kényszerült, s ekkor a járműnek ütközött egy uszály (a balesetről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

A vízibusz felborult, az ütközés nyomán vízbe került 37 ember (35 turista és 2 fős személyzet) közül 35 embert sikerült kimenteni. Két magyar fiatal - egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú - eltűnt. Hansági a szülők kérésére csak annyit mondott, hogy a 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú pedig az iskola volt diákja. Az amerikai parti őrség helyi idő szerint csütörtök este feladta a keresést, mert úgy ítélték meg, már nincs remény arra, hogy élve megtalálják az eltűnteket.

A baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított tíz turista között három magyar volt. A sérülteket ellátták és kiengedték a kórházból. Az igazgató csütörtöki tájékoztatása szerint a kimenekített gyerekeket két csoportban, egymáshoz közeli házakban helyezték el, hogy együtt könnyebben dolgozhassák fel a történteket. A New York-i magyar konzul csütörtökön a helyszínre utazott, hogy segítse a szerencsétlenül járt csoportot, és ha kell, megszervezze a hazatérésüket.