Híd-alelnök: Robbanásveszélyes feladat a magyar-szlovák viszony kezelése

Vágólapra másolva!
Egyfajta terapeuta szerepét vállalja magára Rudolf Chmel szlovák miniszterelnök-helyettes. Feladata a magyar-szlovák kapcsolat kezelése lesz, amelyben több oldalnak is meg kell felelnie.
Vágólapra másolva!

A szlovák-magyar kapcsolatrendszerrel, illetve a magyar kisebbséggel összefüggő tennivalókat nevezte a kulcsfeladatnak Rudolf Chmel a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A szlovák miniszterelnök-helyettes üdvözölné, ha a politikusok végre "észre térnének".

Ez bizonyos értelemben "amolyan robbanásveszélyes feladat" - mondta a magyarul kitűnően beszélő 71 éves irodalomtörténész-politikus, a rendszerváltás után Csehszlovákia budapesti nagykövete az interjúban.

A miniszterelnök-helyettes, aki Iveta Radicová kormányában az emberjogi és kisebbségi kérdésekkel foglalkozik, úgy fogalmazott, erre a posztra a négypárti szlovák koalíció, az ellenzék, a szlovák nacionalisták, a magyar nacionalisták, Budapest és Brüsszel "különböző szemmel tekintenek majd", mindenki mást vár.

Ezért ez a funkció "amolyan terapeutafeladatot" is jelent. Új hivatalt kell felépítenie a miniszterelnökségen belül, ehhez meg kell találni az alkalmas embereket - mondta, hozzátéve: feladatuk lesz a területüket érintő törvények áttekintése, illetve azoknak az előkészítése, "amelyek már ma roppant szükségesek lennének, de a holnap a végső határidő".

Rudolf Chmel, a Híd-Most alelnöke pártjáról, az új szlovák koalíció egyik tagjáról azt mondta, a Híd polgári párt, s ezeken az alapokon sokkal könnyebben oldhatók meg a kisebbségi problémák, minden olyan kérdés, amely összefügg a szlovákiai magyar kisebbség helyzetének jogi-törvényi rendezésével. Azt mondta, most még csak az elején tartanak ennek az útnak. Szeretné hinni - mondta -, hogy ez történelmi lehetőség a szlovákok és a magyarok viszonyának megváltoztatására Szlovákiában, valamint a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság között is.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben lesz képes hozzájárulni a megegyezésekhez a szlovák-magyar államközi kapcsolatokban, hangsúlyozta, az lenne az ideális, ha végleg meg lehetne oldani ezt a feladatot, és a lezárás olyan jelképes lehetne, mint annak idején a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat volt. Ám a politikában - tette hozzá - "a Duna mindkét oldalán még mindig többen mozgolódnak olyanok, akiknek tetszenek a konfliktusok, és kevesebben vannak azok, akik az együttműködés, a megértés, a dialógus politikáját tartják hasznosnak, követendőnek". Ezért Chmel üdvözölné, ha a politikusok végre "észre térnének".